IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Балканите се задействаха?

Стъпка по стъпка под ръководството на Австрия те запушват и последните пролуки по пътя към Северна Европа

08:40 | 11.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Крайно време е дебатът за бежанците в Германия да стане по-честен. Федералното правителство възнамерява значително да намали броя на търсещите убежище. За тази цел от месеци тя преследва две стратегии – сътрудничество с Турция и преразпределение на бежанците в Европа. С това обаче канцлерът Ангела Меркел не успя досега да стигне далече, пише в свой материал за Frankfurter Allgemeine Zeitung Николас Бусе.

От няколко седмици насам страните по т.нар. балкански маршрут прилагат друга стратегия под ръководството на Австрия: стъпка по стъпка те запушват и последните пролуки по пътя към Северна Европа. И само за броени дни техните действия се оказаха много по-ефикасни от всички досегашни усилия на Меркел: бежанският поток е спрян, а в Германия започнаха да пристигат много по-малко мигранти. 

Разбира се, че и това решение не е най-доброто. И всички виждаме защо: в Гърция са заклещени десетки хиляди хора, а за това не бяха подготвени нито Атина, нито Брюксел. Освен това е твърде вероятно сега да възникнат нови бежански маршрути. Свободата на придвижване в Европа, на която германското правителство държи толкова много, към момента не изглежда да е много по-силно ограничена отколкото досега. Словения затвори една от своите граници, която се явява и външна граница на Шенген. Така първоначално ситуацията по вътрешните граници дори ще се успокои, както личи и от австрийската реакция. 

А какво прави Берлин? От една страна той настоява да бъде сложен край на формалното пропускане на бежанци през границите, от друга обаче започва да сипе критики, когато това действително се случи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който все повече се обръща срещу бежанската политика на Меркел, обаче е прав да казва, че действията на балканските държави са в съзвучие с най-новите решения на ЕС, които бяха одобрени включително и от германското правителство.

От морална гледна точка това развитие в никакъв случай не е задоволително. С решението си от срещата на върха на практика ЕС сложи край на политиката на отворените граници. То означава, че бежанците ще бъдат спирани някъде по маршрута им и една част от тях ще бъдат връщани обратно. А фактът, че това се случва някъде по средата на транзитния път на бежанците, принуди Турция да отправи предложение за сътрудничество към европейците. Анкара направи това не на последно място и защото самата Турция се опасява от струпването на огромни бежански маси на своя територия.

Накрая Ангела Меркел може да получи точно това, което искаше. Но не заради друго, а просто защото на Балканите взеха нещата в свои ръце.

Още за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Ние от години наблюдаваме, как германските политици /Йотингер, меркел / не правят нищо друго,освен да налагат на другите, какво да правят! За каква честност може да става въпрос? Те гледат единствено собствените си интереси! Щом дори Вишеградските д-ви се усетиха и се съпротивляват! Само нашите още спят или са купени - от кого ли не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
v_tin
преди 8 години
Направо влака на границата, да си плащат билетите и до другата граница, така и така бдж е на загуба, поне малко да оправят бакиите си/ бдж-то/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Под ръководството на Австрия? Стига глупости бе. Много ясно, че и македонците и сърбите можеха изобщо да не допуснат тази вълна НО много добре знаеха какъв политкоректен вой ще настане от запада, как нечовешки се отнасят ( какъвто вой имаше срещу нас, как бягали бърже милите мигрантчеа веднъж да минат през България... в Сърбия било свобода) и те за това направиха по-умното - пуснаха ги да минат, те без това не искат да се заседяват, и ги пратиха да тропат на вратата на политкоректните богати. И я виж как богатите почнаха да надават вой "Ама що ги пускате насам! Не ги спирайте да влизат, ама ги спирайте да не излизат, даже и тия дето идват ще ви ги разселваме после" Просто Австия е първата богата държава по пътя, а освен това са си нацисти няма какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
След изборите на 13.03 бабиерата ще си търси друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още