IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция няма да приеме обратно нелегалните имигранти, които вече са в Гърция

Затвореният Балкански маршрут скара гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск

13:56 | 10.03.16 г. 1
<p>
	Бежанци протестират срещу затварянето на Балканския маршрут. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бежанци протестират срещу затварянето на Балканския маршрут. Снимка: Ройтерс

Турция няма да приеме обратно нелегалните имигранти, които вече се намират на гръцките острови, заяви турският министър, отговарящ за европейската интеграция, Волкан Бозкър пред турската Анадолска агенция.

Уточнението на Бозкър идва на фона на подписаните във вторник споразумения между Гърция и Турция, едно от които касае именно реадмисията на нелегалните имигранти. Решението за връщането на бежанците, влезли нелегално на територията на Европа, беше взето на продължило над 12 часа заседание на европейските лидери с Турция. Целта е да бъдат обезкуражени трафикантите на хора.

Срещу обещанието да приема обратно нелегалните мигранти Анкара получи ангажимент за облекчаване на визовия режим за турските граждани, финансова подкрепа в размер на 6 млрд. евро и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС). Подобна сделка обаче не се хареса на европейските депутати, които разкритикуваха действията на Съвета на ЕС по време на вчерашната пленарна сесия в Страсбург.

Междувременно затворен остава и т.нар. Балкански маршрут на бежанците през Западните Балкани. Така в капана на гръцко-македонската граница остават повече от 12 хил. души, посочва гръцкото издание „Катимерини“.

Затвореният път на мигрантите пък скара в Twitter традиционно демонстриращите добри отношения гръцки премиер Алексис Ципрас и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Туск написа в своя профил, че нелегалният поток през Западните Балкани вече е спрян и това не е едностранно действие, а общо решение на ЕС.

В отговор Ципрас написа, че затварянето на Балканския маршрут е факт заради едностранните действия на няколко държави. „ЕС няма бъдеще, ако нещата вървят по този начин“, допълни още той.

Гръцкият премиер очаква Туск да съсредоточи усилията си за налагането на общите решения, а не да окуражава тези, които ги игнорират.

Подкрепа за Ципрас изказа и германският канцлер Ангела Меркел. В интервю за общественото радио тя коментира, че затварянето на пътя на бежанците през Западните Балкани няма да реши проблема. ЕС трябва да постигне сделка с Турция, защото Гърция няма да издържи още дълго на този натиск, каза тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Точно Меркел сега трябва да си затваря устата...щото заради тия уста сега се чудим накъде отиваме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още