IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент поиска подробности за сделката с Турция

Евродепутати предупредиха, че вълната от бежанци може да се насочи към България или Албания

13:17 | 09.03.16 г.
Европейският парламент поиска подробности за сделката с Турция

Повече детайли около споразумението, което постигнаха лидерите на ЕС с Турция за ограничаване на бежанския натиск, поискаха депутатите по време на дебат по казуса в пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

От институцията посочиха, че международните правила по отношение на даването на убежище трябва да бъдат спазвани. Лидерите на парламентарните групи пък бяха категорични, че преговорите за членство на Турция в ЕС и либерализацията на визовия режим за турските граждани не трябва да бъдат обвързани с намирането на решение на бежанската криза, съобщават още от ЕП.

Темата за бежанския поток беше обсъдена в парламента заедно с министъра на отбраната на Холандия Жанин Хенис - Пласхаарт, която представляваше Съвета, и комисаря по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис от страна на Европейската комисия. Разговорите са подготовка за следващия Европейски съвет, който е насрочен за 17-18 март.

В дебата, предаван по парламентарния канал, повечето депутати отбелязаха своето безпокойство от случващото се в Турция - заплахата за свободата на словото и "превземането" на в. "Заман" от властта, както и заплахата за кюрдското малцинство в страната.

Холандският министър на вътрешните работи отбеляза, че европейските лидери са постигнали напредък в разговорите си с Турция за ограничаване на бежанците, но все още споразумение не е подписано.

Балканският маршрут вече е затворен, посочи още Жанин Хенис-Пласхаарт.

Председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Джани Питела посочи, че при това положение има вероятност потоците от мигранти да се насочат към друга държава - България или Албания, и призова за подкрепа на тези държави, както и на Гърция, в която в момента са блокирани хиляди мигранти.

Председателят на ALDE Ги Верхофстад също предупреди, че бежанците ще търсят нови маршрути - през България, Малта или Албания, и това не решава проблема.

Той посочи, че със споразумението ЕС "аутсорсва" решаването на проблема на Турция. Според него сделката с Турция означава, че общността не може да се справи с наплива на бежанци, а Турция ще бъде тази, която определя кой да влиза в Европа.

Верхофстад беше категоричен, че европейските лидери е трябвало да променят Дъблинското споразумение, а вместо това те са включили и Турция в него. Според него европейските институции е трябвало да променят системата и всички държави да поемат поравно своята отговорност за решаването на проблема.

Председателят на най-голямата група в ЕП - Европейската народна партия, Манфред Вебер отбеляза, че ЕС трябва да помогне на Гърция да се справи с тежката ситуация в страната. Според него обаче общността не може да оставя Турция занапред да поставя Европа под натиск. Не ни трябва зависимост, а партньорство с Турция, предприемане на технически мерки, издигане на огради, ако е необходимо, добави той.

Във вторник и Върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди също изрази своите опасения пред европейските депутати относно сделката между ЕС и Турция за бежанците. Според него липсват достатъчно гаранции, че ще бъдат спазвани международните правила при предоставянето на убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още