IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция се разбраха за реадмисията на нелегални имигранти

Двете страни договориха и изграждането на високоскоростна жп линия, която да свърже Игуменица с Истанбул

10:38 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и Ахмет Давутоглу. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и Ахмет Давутоглу. Снимка: Ройтерс

Броени часове след срещата на лидерите на ЕС и Турция в Брюксел в Измир се проведе и 4-то заседание на Съвета на високо ниво за сътрудничество между Гърция и Турция, съобщава гръцката агенция ANA MPA. На нея премиерите на двете страни подписаха редица споразумения в различни сфери - селско стопанство, транспорт и туризъм, строителство, енергетика и т.н.

Безспорно най-важното от тях на фона на бежанската криза, обхванала Европа, обаче е актуализацията на споразумението за реадмисия, по силата на което ще бъдат връщани нелегалните имигранти, пристигащи на гръцките острови.

Това решение беше взето по време на заседанието на Европейския съвет и е част от мерките, целящи намаляването на бежанската вълна към Стария континент.

"Егейско море трябва да се превърне в мирно, стабилно и място на сътрудничество", коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас при подписването на споразумението.

При своето посещение в Измир гръцкият премиер е съпроводен от десетима министри, сред които енергийният министър Панос Скурлетис и икономическият Йоргос Статакис, както и представители на бизнес организации.

По време на разговорите беше договорена нова въздушна линия между Анкара и Атина, фериботна линия, която да свърже пристанищата в Измир и Солун, както и високоскоростна жп линия между Игуменица и Истанбул. Пристанището в Игуменица е едно от важните гръцки портове, през което се осъществява връзката с Европа.

Реализацията на проекта Южен газов коридор чрез газопроводите TAP и TANAP също е била засегната по време на разговорите между двете страни, стана ясно още от думите на Алексис Ципрас.

Той е повдигнал и въпроса за нарушаването на гръцкото въздушно пространство от страна на турски военни самолети.

Търговските отношения между Гърция и Турция през 2015 година са на стойност от 3,3 млрд. долара, изчислява турското издание Daily Sabah. Турският износ е за около 1,4 млрд. долара - основно петрол, автомобили и електроника. От своя страна гръцките производители изнасят за Турция петролни деривати и памук на обща стойност около 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още