IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Македония е отговорен партньор в борбата с бежанската криза

Корупцията е широко разпространена в страната, опасяват се обаче европейските депутати в резолюция

17:19 | 10.03.16 г.
ЕП: Македония е отговорен партньор в борбата с бежанската криза

Македония е отговорен партньор в борбата с бежанската криза, посочват от Европейския парламент в резолюция за напредъка на страната по отношение на членството й в ЕС.

През миналата година през територията на бившата югославска република са преминали транзитно над 500 хил. мигранти, отбелязват още европейските депутати.

С документа от Европейския парламент призовават и Европейската комисия да осигури по-голяма подкрепа за опазването на границите на страната.

Резолюцията на ЕП беше одобрена с 404 гласа „за“, 76 „против“, а 29 депутати гласуваха с „въздържал се“.

Докладчикът по темата – Иво Вайгъл (ALDE), отбеляза, че Македония е изправена пред критичен момент. „Тя не само беше накарана да чака прекалено дълго на вратата на ЕС като кандидат, а и се сблъска с предизвикателството на хилядите бежанци на своята граница“, посочи той и допълни, че страната трябва да направи стъпка към евроатлантическата си интеграция.

За целта обаче от ЕП очакват провеждането на честни и свободни избори (насрочени за 5 юни 2016 година) и провеждането на реформи. Така страната ще може да започне преговорите за членство в общността, за което чака вече десетилетие.

В своята резолюция евродепутатите обаче изразиха тревога относно широко разпространената корупция - по-конкретно в държавните и местни администрации, обществените поръчки и финансирането на политическите партии. Те призовават правителството да се бори с корупцията повсеместно, а не селективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още