IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония се надява мигрантската криза да ѝ донесе членство в НАТО

Според министъра на отбраната спирането на мигрантите още на границата с Гърция ефективно е затворило балканския им маршрут към Европа

19:02 | 10.03.16 г. 1
<p>
	Импровизиран бежански лагер на границата между Македония и Гърция <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Импровизиран бежански лагер на границата между Македония и Гърция Снимка: архив Ройтерс

Македония се надява, че спирането на мигрантите още на границата ѝ с Гърция, което ефективно затвори маршрута им през Балканите към Северна Европа, ще помогне на страната да се присъедини към НАТО. Това заяви министърът на отбраната Зоран Йолевски в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Опитите на Македония да се присъедини към блока за обща отбрана са блокирани, тъй като Атина оспорва името на страната, откакто Македония обяви независимост от Югославия през 1991 г. Според Гърция името предполага териториални претенции към нейна провинция със същото наименование.

„Надявам се, че Македония ще намери своето място около масата в НАТО. Показахме, че сме отговорен член на международната общност“, отговори Йолевски на въпрос дали поведението на Македония в кризата може да засили кандидатурата ѝ в НАТО.

На пресконференция по време на свое посещение в Словения той заяви, че Балканите биха бил по-стабилни, ако повече страни от региона се присъединят към военния алианс. Черна гора получи покана за членство в НАТО през декември. Босна и Херцеговина също си е поставила за цел присъединяването към съюза.

„Поканата към Черна гора е сериозна стъпка напред. Вярваме, че покана към Македония също ще бъде важна, както и процесът на активиране на кандидатурата на Босна и Херцеговина. Това ще помогне за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа“, каза Йолевски.

Министърът допълни, че македонската граница с Гърция не е напълно затворена за мигранти, но през последните дни на границата са се струпали 14-15 000 души, като по този начин Македония сериозно ограничава мигрантския поток.

Йолевски каза още, че страната координира действията си със Сърбия, Хърватска, Словения и Австрия.

Той добави, че Македония ще продължи да спира незаконното преминаване на мигранти през границата ѝ с помощта на армията и призова Европейският съюз, останалите европейски страни и Турция да намерят съвместно решение на конфликта в Сирия.

Още за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още