fallback

Москва: Южна Европа се опитва отново да привлече руския газ

Русия е против постоянната политизация на енергийния диалог с ЕС, заяви зам.-министърът на външните работи Алексей Мешков

13:15 | 17.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Южна Европа се опитва отново да привлече руския природен газ на своя пазар, смята зам.-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Според него страните от този регион са загубили „Южен поток“ - тоест нужните количества газ, по искане на Европейската комисия. В резултат от отказа от този проект не са реализирани инвестиции на стойност милиарди и не са създадени работни места.

Русия е против постоянната политизация на енергийния диалог с ЕС, настоява още зам.-министърът. „Северен поток“ 2 е търговски проект и ако руските и европейските компании проявяват интерес към него, значи те реално искат да получат печалби от неговата реализация“, каза той.

В сряда Ройтерс съобщи за ново писмо с възражения срещу разширението на „Северен поток“, подписано от осем държави от ЕС в Централна и Източна Европа. Според опасенията на представителите на Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, както и на трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония, новият газопровод ще повлияе силно върху газовия пазар в региона.

Писмото е изпратено до председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер.

ЕК всъщност още не се е произнесла относно допустимостта на „Северен поток“ 2 според европейските правила. Преди месеци България настоя Брюксел да се отнесе към проекта със същите аргументи, както и към „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още