IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Южна Европа се опитва отново да привлече руския газ

Русия е против постоянната политизация на енергийния диалог с ЕС, заяви зам.-министърът на външните работи Алексей Мешков

13:15 | 17.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва: Южна Европа се опитва отново да привлече руския газ

Южна Европа се опитва отново да привлече руския природен газ на своя пазар, смята зам.-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Според него страните от този регион са загубили „Южен поток“ - тоест нужните количества газ, по искане на Европейската комисия. В резултат от отказа от този проект не са реализирани инвестиции на стойност милиарди и не са създадени работни места.

Русия е против постоянната политизация на енергийния диалог с ЕС, настоява още зам.-министърът. „Северен поток“ 2 е търговски проект и ако руските и европейските компании проявяват интерес към него, значи те реално искат да получат печалби от неговата реализация“, каза той.

В сряда Ройтерс съобщи за ново писмо с възражения срещу разширението на „Северен поток“, подписано от осем държави от ЕС в Централна и Източна Европа. Според опасенията на представителите на Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, както и на трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония, новият газопровод ще повлияе силно върху газовия пазар в региона.

Писмото е изпратено до председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер.

ЕК всъщност още не се е произнесла относно допустимостта на „Северен поток“ 2 според европейските правила. Преди месеци България настоя Брюксел да се отнесе към проекта със същите аргументи, както и към „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
Patilan
преди 8 години
Еми в Сирия нещата се закучиха, и изглежда няма да има скоро тръба от Катар за Европа. Лоша работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Значи все пак дойде на мойта, че в ККП е истината? :DАми предстои да видим, дали ще размахат пакетите като предния път или ще останат глухи за джавкането на по-малките. Според мен клони към второто. Но пък знае ли човек, може втечнения газ рязко да поевтинее :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
Ако наистина са толкова арогантни "да им е през вюрста", то тогава заслужават едно показно мероприятие с обща декларация на Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и България, че за пореден път в историята немците не са се показали по-различни и по-достойни от руснаците и затова си искаме при Бащицата обратно в Евразия.Да им плюем на г-е.й.с.к-о-т-о сборище в ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
0pk
преди 8 години
Мисля, че на немците са им през вюрста опасенията на представителите на Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, както и на трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още