IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново IPO в Германия – на производителя на вятърни турбини Senvion

Собствениците на компанията ще привлекат 294 млн. евро

11:21 | 22.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>Senvion GmbH</em></p>

Снимка: Senvion GmbH

Базираният в Хамбург производител на вятърни турбини Senvion успява при втория си опит да излезе на борсата. Акциите са оценени в долния край на ценовия диапазон на цена от 15,75 евро за брой, обяви компанията във вторник.

С издаването на до 18,7 милиона акции собствениците - финансовите инвеститори Senvion S.A. Centerbridge и Arpwood, ще привлекат 294 млн. евро. Първоначално те се надяваха на повече от 600 млн. евро. Своя дебют на Франкфуртската фондова борса Senvion ще отпразнува в сряда на регулиран пазар (Prime Standard).

Производителят на вятърни турбини отмени своето първоначално насрочено за миналия петък IPO поради слабото търсене. В понеделник Senvion отново преразгледа проекта и направи значителни отстъпки пред инвеститорите. Ценовият диапазон се понижи до 15,50 - 17 евро за акция, а обемът беше свит до максимум 18,7 млн. от предишните 29,9 млн. акции. 



Общо 18 687 500 акции са били издадени на инвеститори при частното пласиране. Това включва 16,250 млн. обикновени акции, принадлежащи на настоящите акционери, и допълнителни 2,43 млн. акции, също собственост на сегашните собственици, за възможни презаписвания. За да се подсигурят те, продаващите акционери са дали на банките поематели опцията да придобият до 2,4375 млн. допълнителни акции на емисионна цена („Greenshoe Option“).

Centerbridge и Arpwood запазват комбиниран дял от около 71,25% от акционерния капитал на дружеството. Като цяло обемът на предлагането, включително презаписванията, възлиза на 294 млн. евро, което съответства на пазарна капитализация около 1,02 млрд. евро.

Главни поематели са Deutsche Bank, J.P. Morgan и Citigroup, като те се подпомагат от BofA Merrill Lynch, Barclays, Berenberg и Morgan Stanley. Raiffeisen Bank International и Banco Santander са съмениджъри, а финансов консултант на Senvion е Rothschild.

Centerbridge и Arpwood придобиха бившата Repower през 2015 г. за около 1 млрд. евро от индийската корпорация Suzlon, която страдаше под планина от дългове. С 3 900 служители по целия свят Senvion развива своя бизнес преди всичко в Европа, като има дейности и в САЩ, Австралия и Канада и напредва в развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
" Ново IPO в Германия на производителя на вятърни турбини SenvionСобствениците на компанията ще привлекат 294 млн. евро "По-скоро, са планирали и ще ОПИТАТ ДА привлекат тези пари. Колко ЩЕ привлекат, ще разберем, след като ударят хесапа.Накратко, драги Инвесторе - за стотен път го казвам - не е зле да си наемете редактор, който да знае не само звученето, ами и смисъла на думите, които използва.Инак, евалла ви за оптимизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още