fallback

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел до момента

Самоличността на атентаторите остава неизвестна, не е ясно колко терористи и съучастници може да са избягали от местопрестъплението

08:00 | 23.03.16 г. 25

Много въпроси остават без отговори след серията от терористични атаки в Брюксел вчера сутринта, в които загинаха 34 души, а 230 бяха ранени, отбелязват ДПА и Франс прес.

Какво знаем за атентатите досега

Те бяха извършени вчера сутринта от най-малко трима души. Смята се, че двама атентатори камикадзе са се взривили на международното летище на Брюксел в Завентем. Те са носели бомбите си в куфари, които са били в колички за превозване на багажи. Трети атентатор се предполага, че е извършил самоубийствен атентат във влак на метрото, спрял на метростанция Малбек.

Полицията призова за помощта на обществеността за идентифициране на четвърти заподозрян, който е засечен от охранителни камери на летището заедно с двамата предполагаеми атентатори камикадзе. Той е придружавал двамата атентатори и също като тях е имал бомба в куфар, качена в количка за багаж. Предполага се обаче, че този нападател се е паникьосал и неговата бомба не се е взривила, а той е избягал.

По последни данни на Малбек са убити най-малко 20 души, а около 130 са ранени. На летището убитите са най-малко 14, а ранените около 100.

Групировката „Ислямска държава” пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи. Белгия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, която нанася удари в Ирак и Сирия.

Какво не знаем

Не знаем все още колко точно терористи и съучастници може да са избягали от местопрестъплението. Самоличността на атентаторите е неизвестна. Не се знае дали са дошли от чужбина или са от Белгия. Дали те са били напълно непознати за силите за сигурност или са били обект на разследване. Отговорите на тези въпроси може би ще разкрият и пропуски в работата на силите за сигурност. Националността на жертвите все още не е известна. Не става ясно дали има връзка между брюкселските атаки и убийствата в Париж през ноември, за които ИД също пое отговорност.

Нападенията в Брюксел станаха четири дни след арестуването на Салах Абдеслам, заподозрян, че е изиграл ключова роля в атаките в Париж, отнели живота на 130 души.

Реакции

Нападенията бяха осъдени от лидери от целия свят. Заради тях вчера въздушният и железопътният трафик в Европа беше нарушен. Полети бяха отклонявани, влакове бяха спрени.

На няколко пъти в Белгия и в съседни страни имаше тревоги, породили до евакуация на обекти, които се оказаха фалшиви. Мерките за сигурност по летищата в света, по гарите в Европа и по света, в метростанциите, в други превозни средства и на обществените места в Европа и по света бяха затегнати.

В знак на солидарност с Белгия на много места по света знакови обекти, като Айфеловата кула и Бранденбургската врата, бяха осветени в цветовете на белгийското знаме.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още