fallback

Москва: Готови сме да построим газопровод, подобен на "Южен поток"

Условието е Европейската комисия да прояви заинтересованост, твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

14:30 | 24.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия е готова да построи газопровод по дъното на Черно море, "подобен на "Южен поток", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Условието за това обаче е Европейската комисия да прояви заинтересованост.

"Такива проекти се разработват, договарят с възможните партньори, но отново всичко при тях зависи от това, доколко предсказуемо и конструктивно ще е поведението на Европейската комисия", каза той.

Все пак Песков отново повтори, че проектът "Южен поток" не съществува към момента. "Инициатор на неговото прекратяване не е руската страна", допълни той, посочвайки позицията на Европейската комисия по казуса.

Говорителят на президента Владимир Путин припомни още, че преди броени седмици ръководителят на "Газпром"  Алексей Милер е бил в Италия, където беше подписан меморандум за доставка на газ през Гърция. Тогава коментарите бяха, че отново се активира работата по "Посейдон" - газовата връзка ITGI. 

Изненадващият меморандум подхрани съмнения, че проектът е политически и ще дублира TANAP - една от важните части на Южния газов коридор, по който ще тече газът от Каспийския регион към Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още