IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Южен поток“ отново противопостави Русия и ЕС

Европейският съюз е готов да преразгледа нови предложения за газопровода, но за Москва той вече не съществува

16:55 | 18.03.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
„Южен поток“  отново противопостави Русия и ЕС

Проектът „Южен поток“ не съществува, Русия не е изготвяла по него никакви нови предложения към Европейския съюз (ЕС), няма доказателства, че Комисията е променила отношението си към проблема. Това обяви днес Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

„Като такъв, проектът „Южен поток" не съществува, следователно той е затворен за нас. Ето защо от това няма да излезе нищо повече. Проектът бе спрян спрямо съответната позиция на Европейската комисия...", заяви Песков пред репортери. 

Така той коментира изявлението на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас, че ЕС е готов да преразгледа предложенията по проекта, ако има такива.

На уточняващ въпрос дали Русия подготвя каквито и да е нови предложения за „Южен поток“, Песков заяви: „Не. Няма и никакво решение на Европейската комисия за промяна на позицията по отношение на този проект".

Същевременно прессекретарят на президента отбеляза, че е необходимо да се запознае с изказването на Ушацкас.

По-рано в петък от представителството на ЕС в Москва заявиха, че Брюксел е готов да разгледа предложения за възобновяването на проекта „Южен поток". „Ако има конкретни предложения, ние ще ги обсъдим", заяви пред репортери в петък ръководителят на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.

„Не ние сме спрели изпълнението на „Южен поток", затова не зависи от нас да го подновим“, добави той.

При това Ушацкас подчерта, че този проект, ако бъдат реализиран, трябва да отговаря на всички законови изисквания на Европейския съюз.

По-рано през тази седмица и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов намекна за възможността за възобновяване на проекта „Южен поток". „От обективна гледна точка, от гледна точка на европейското търсене на руски газ, има такава перспектива", каза той пред журналисти в сряда.

Припомняме, че опозицията в българския парламент призова за възобновяване на изграждането на проекта за газопровод „Южен поток", но инициативата не бе подкрепена.

Русия започна строителството на „Южен поток" през декември 2012 година. Проектът предвижда разполагане на тръби по дъното на Черно море до България, за да се създадат алтернативни маршрути за доставки на газ за ЕС. Проектът е на стойност 15,5 милиарда евро. Планът предвиждаше „Южен поток" да доставя в страните от ЕС около 67 милиарда куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Южен поток не съществува-добре започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 9
Макс
преди 8 години
Късно е либе/гейропейско/ за китка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 10
contra2
преди 8 години
А и Вие сте дотолкова прав, доколкото за всяко нещо в търговията трябват 2 страни - ДВЕ!!!!! Съответно никой не му е виновен на света, като е тръгна зорлен да се съсипва, само за да се хареса на гринговците! Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 10
contra2
преди 8 години
"абе Т.А П И.Р" сте Вие! Всичко е въпрос на стратегия и тактика! И на време! Нещата имат свое темпо! Иначе нямаше да обявят война на тези хартийки! Засега повечето от мерките, които руснаците обявиха през 2014, че ще предприемат, за да се защитят от бясната злоба на запада, наистина успешно ги приложиха! Както виждате, те работят активно с ЦЯЛ свят и другите континенти. Но да - Вие сте прав, даа, хората са продажна напаст, съответно елитите са съгласни да си продадат душата на дявола срещу пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 8 години
За да обобщя дискусията се налага да припомня аксиомата на Стоенчо;"Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 15
georgi_shum
преди 8 години
Хахах абе Т.А П И.Р!!! В каква валута продава петрол и газ Русия ве мало.умник? В донги и юани и или долари и евро? А? Газпром оня ден в каква валута пласира облигации ве кух?? Май в евро ?? То бива да си кух бива ама...И като не им трябват що се избиват да ги купуват тия хартиики??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
contra2
преди 8 години
"Ами да ги спре, ама нема омразни доларе ;-)" - уф, кога ще загреете,че на тях не им трябват тези хартийки - иначе нямаше да почнат премахването им. Руските компании получават заеми от други държави, а като не внасят от запада нищо - не им трябват техните хартийки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
"Даже днес ЕС е призовал всички държави, членки на ООН да наложат ембарго на Русия." - ами на инат д-*** като пр-дне се нас-ира! Ето това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Ей това човешката злоба край няма и тя е в основата на всички трагедии! Какво сте се разсмърдяли против Русия - Русия не ближе това, което веднъж е изплюла- няма да има ЮП и точка! Да си размърдат бозата в главите виновните - защо и как! А така както е тръгнало в ЕС - май по-голяма опърничава от перкел няма в цял свят! Тази *** ще вкара вълка в кошарата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
Макс
преди 8 години
Ако Русия е силна, Запада и Пиндостан ще бъдат технологичен придатък на Русия! Ако Русия е слаба, то Русия ще бъде суровинен придатък на Запада и Пиндостан!В момента Русия се изправя, това е процес, който за много хора е незабележим, засега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още