fallback

МВФ притиска Гърция с фалит, за да прокара строгите реформи

Пол Томсън планира Фондът да не се връща за преговори в Атина до юли, става ясно в изтекли в Wikileaks разговори

17:56 | 02.04.16 г. 16

Международният валутен фонд (МВФ) ще притисне Гърция и под заплахата от банкрут ще се опита да прокара строгите реформи. Това съобщава гръцката агенция ANA MPA, като се позовава на изтекли в Wikileaks разговори между представители на Фонда.

Агенцията цитира телефонен разговор между директора на Фонда за Европа Пол Томсън и ръководителя на мисията за Гърция Делиа Велкулеску. В него Томсън коментира, че МВФ няма да се върне на преговорите в Атина до юли, при което страната ще похарчи всичките си налични средства.

Така Гърция ще се изправи пред риск от фалит и за да го избегне, ще приеме всички искания на Фонда за строги реформи, включително и такива, които не присъстват в споразумението от миналия юли.

В допълнение МВФ няма да се съгласи с прегледа на програмата и така ще проточи нещата до референдума за излизането на Великобритания от ЕС. Причината е, че европейските институции не желаят да вземат решения, преди да станат ясни нещата около Brexit.

Томсън също така планира да "изнудва" германския канцлер Ангела Меркел със заплахата, че МВФ ще напусне третата спасителна програма за Гърция. Това ще повдигне доста сложни въпроси в германския парламент, смята директорът. Припомняме, че Бундестагът одобри програмата, подписана с Гърция през миналото лято, в която като кредитор е вписан и Фондът. Ако има промяна, споразумението трябва да бъде прегласувано.

Ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Делиа Велкулеску пък посочва в изтеклия телефонен разговор, че подписването на третата спасителна програма е било грешка.

По този начин Атина е успяла да избегне прилагането на допълнителни мерки, които са искани от МВФ. Представителят на Фонда признава, че през миналото лято гръцките власти са успели да постигнат успех при преговорите с кредиторите си.

Грамата в Wikileaks вече предизвика реакция и правителството на Алексис Ципрас поиска обяснение от МВФ за разговорите, допълва Euronews. Страната всъщност отдавна се опитва да се отърве от Фонда в третата спасителна програма именно заради тежките мерки, включително ново намаление на пенсиите, които изисква институцията.

Според гръцкото издание Newpost премиерът на южната ни съседка е изпратил писмо до ръководителя на Фонда Кристин Лагард с искане институцията официално да обяви позицията си по казуса "Гърция". Свързването на преговорите с Гърция и референдума за Brexit носи риск за още по-значимо политическо сътресение в ЕС, посочва Ципрас.

В изявление МВФ обаче заявяват, че не коментират изтекли чрез Wikileaks информации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още