IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ притиска Гърция с фалит, за да прокара строгите реформи

Пол Томсън планира Фондът да не се връща за преговори в Атина до юли, става ясно в изтекли в Wikileaks разговори

17:56 | 02.04.16 г. 16
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще притисне Гърция и под заплахата от банкрут ще се опита да прокара строгите реформи. Това съобщава гръцката агенция ANA MPA, като се позовава на изтекли в Wikileaks разговори между представители на Фонда.

Агенцията цитира телефонен разговор между директора на Фонда за Европа Пол Томсън и ръководителя на мисията за Гърция Делиа Велкулеску. В него Томсън коментира, че МВФ няма да се върне на преговорите в Атина до юли, при което страната ще похарчи всичките си налични средства.

Така Гърция ще се изправи пред риск от фалит и за да го избегне, ще приеме всички искания на Фонда за строги реформи, включително и такива, които не присъстват в споразумението от миналия юли.

В допълнение МВФ няма да се съгласи с прегледа на програмата и така ще проточи нещата до референдума за излизането на Великобритания от ЕС. Причината е, че европейските институции не желаят да вземат решения, преди да станат ясни нещата около Brexit.

Томсън също така планира да "изнудва" германския канцлер Ангела Меркел със заплахата, че МВФ ще напусне третата спасителна програма за Гърция. Това ще повдигне доста сложни въпроси в германския парламент, смята директорът. Припомняме, че Бундестагът одобри програмата, подписана с Гърция през миналото лято, в която като кредитор е вписан и Фондът. Ако има промяна, споразумението трябва да бъде прегласувано.

Ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Делиа Велкулеску пък посочва в изтеклия телефонен разговор, че подписването на третата спасителна програма е било грешка.

По този начин Атина е успяла да избегне прилагането на допълнителни мерки, които са искани от МВФ. Представителят на Фонда признава, че през миналото лято гръцките власти са успели да постигнат успех при преговорите с кредиторите си.

Грамата в Wikileaks вече предизвика реакция и правителството на Алексис Ципрас поиска обяснение от МВФ за разговорите, допълва Euronews. Страната всъщност отдавна се опитва да се отърве от Фонда в третата спасителна програма именно заради тежките мерки, включително ново намаление на пенсиите, които изисква институцията.

Според гръцкото издание Newpost премиерът на южната ни съседка е изпратил писмо до ръководителя на Фонда Кристин Лагард с искане институцията официално да обяви позицията си по казуса "Гърция". Свързването на преговорите с Гърция и референдума за Brexit носи риск за още по-значимо политическо сътресение в ЕС, посочва Ципрас.

В изявление МВФ обаче заявяват, че не коментират изтекли чрез Wikileaks информации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
nobel , много си се объркал колега, Китай е краен подизпълнител на технологии създадени и усъвършенствани в САЩ, Канада, EU (да не изброявам водещите държави) , Япония, Южна Корея...всички фундаментални патенти и технологии са собственост на юридически и физически лица в гореизброените държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Кухо винаги съм се чудел от къде идва тази неизчерпаема енергия в някои българи да докажат че техният голям брат е най голям та даже пеня им хвърчи от устите.Ако си на заплтка в някоя фондацийка ***-доди ама ако го правиш по собствено желание си жалка картинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
праст факт който се оказа сложен за теб ... еми не, по умни са, но са 15-20 пъти по малко ... и като споменаваш най-силната и след това Китай е признак за тотално невежество... най-силната икономика в света е САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В Новия Завет на едно място пише ,че гърците са ''лениви търбуси'' тоест истината е ,че гърците прекалиха с 13 и 14 заплати и пенсии и т.н. като цяло пенсиите им са най-големи в ЕС като процент от БВП и т.н. тъй като ще се получи ефектът на доминото ги търпят Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на Гърция до 875% от БВП ... За Европейския съюз като цяло цифрата би достигнала 434%, пет пъти над сегашната. За отделните страни дълговете, изчислени по този начин, биха били както следва: Испания 244%, Германия 418%, Великобритания 442% и Франция 549%. Дългът на САЩ пък би бил от порядъка на този на Гърция 890% - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/Гърция подсказва какво ги очаква всички държави защото ''системата'' е грешна и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Нобел какво значи да се "оправи" гръцката икономика - Тя никога не е била това за което я представят та после да се е влошила. Гръцката икономика е на българско ниво и реално заплатите трябва да са български, а това че с години я поддържат на по високо ниво с кредити си е проблем на тези дето са давали кредитите.Гърците са близки до нас по брой население и по размер на износа - Вноса им обаче е два пъти по висок от този на БГ - Тоест за да си запазят сегашният стандарт трябва всяка година някой да им налива безвъзмездно по 25-30 милиарда евро.Ако обаче фалира гърция ще фалира и половината ЕС за това продължават да наливат в тази бездънна каца с надеждата че един ден инфлацията ще скочи и ще замаже тази афера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
На мен ми е много интересно за какви точно реформи става дума и какво точно смятат от Фонда, че ще постигнат с тези реформи. Защото ако реформите са това, за което съм чувал, а именно увеличаване на данъци и намаляване на разходите за пенсии и заплати това си е типично ПРО кризисна мярка. Трудно ще се изправи на крака гръцката икономика точно по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Точно ! Тия двамата Андрешковци от снимката що да не пробват...то и тъй Гърция е до кривата круша .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Wikileaks Reveals IMF Plan To "Cause A Credit Event In Greece And Destabilize Europe"http://***.zerohedge.com/news/2016-04-02/wikileaks-reveals-imf-plan-cause-credit-event-greece-and-destabilize-europeмяу .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Ivan.r
преди 8 години
Чувал съм, че Буш е направил 11.09, но никога не бях чувал, че САЩ са били европейците по коремите да трупат гигантски публични дългове. По скоро някой умник ги е гледал че си трупат дълг и си е рекъл Я, след като янките могат ние да не сме балами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 8 години
де на всеки такъв ботуш дето те прави една от най-силните икономики в света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още