IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция опитва да бави преговорите с кредиторите, опасяват се в Брюксел

Южната ни съседка очаква още по-несигурни времена за ЕС, за да приключи разговорите и да получи по-добри условия

19:58 | 01.04.16 г. 1
Гърция опитва да бави преговорите с кредиторите, опасяват се в Брюксел

Европейски чиновници се опасяват, че Гърция изчаква още по-несигурни за ЕС времена, за да може да получи по-добри условия при преговорите по третата спасителна програма. Това коментират източници на гръцкото издание "Катимерини".

Според тях обаче Атина няма да постигне нищо, ако поеме по този път, защото преговори между края на май и 23 юни, когато ще се проведе референдумът за членството на Великобритания, няма да има.

Вероятността за Brexit се оценява като една от сериозните заплахи за ЕС през следващите месеци.

Атина и кредиторите ще възобновят преговорите по третата програма на 4 април. Досега гръцкото правителство заявява точно обратното на изказаните опасения и желае възможно най-скоростно приключване на преговорите - до православния Великден или до края на април.

На базата на недовършените мерки обаче европейските наблюдатели са скептични, че разговорите ще приключат преди края на май. Всичко зависи от волята на гръцкото правителство, споделя високопоставен източник на "Катимерини". Според него преговорите могат да приключат и за броени дни, ако има политическа воля.

Има четири основни проблема, които двете страни трябва да решат. На първо място това е данъчната реформа, за която коментарите са, че вижданията се сближават. Засега обаче различията са непреодолими по отношение на пенсионната реформа и лошите кредити.

На следващо място Атина и кредиторите не са постигнали никакъв напредък по създаването на новия приватизационен фонд, в който трябва да бъдат включени активи за 50 млрд. евро, както беше записано в подписаното през миналото лято споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ше има усукване на топките...кой докъдето устиска.Гърците обаче определено си правят сметката без кръчмаря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още