IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Гърция иска разследване как е подписана третата спасителна програма

В дебат за борбата с корупцията премиерът Алексис Ципрас пък поиска проверка как банките са отпускали заеми за политически партии и медии

19:55 | 30.03.16 г. 1
Опозицията в Гърция иска разследване как е подписана третата спасителна програма

Основната опозиционна партия в Гърция - "Неа демократиа", е готова с искане до парламента за създаване на комисия, която да провери обстоятелствата около подписването на третата спасителна програма и банковата ваканция през миналото лято, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Това искане е факт след снощните дебати за борбата с корупцията в южната ни съседка, които се проведоха в парламента. В своята 85-минутна реч пред парламента премиерът Алексис Ципрас предложи да бъде разследвано как банките в страната са отпускали заеми без обезпечение на политически партии и медийни групировки.

Днес в отговор на това лидерът на опозицията Криакос Мицотакис коментира, че е готов на създаването на подобна комисия, но в замяна на това иска да бъдат проверени обстоятелствата около случилото се през миналото лято - капиталовия контрол, плановете за излизане от еврозоната и подписването на третата спасителна програма за страната.

Всичко това предизвика забавянето на гръцката икономика и негативни последствия за цялото общество, посочват от "Неа демократиа". Искането за създаването на комисия е подписано от всички депутати на опозиционната партия.

Източници на "Катимерини" коментират, че едва ли правителството ще се съгласи на подобно разследване. С това искане от опозицията целят отклоняване на вниманието от плановете на правителството да разследва финансови скандали, свързани с предишните управления на страната, обясняват от кабинета.

Според тях капиталовият контрол е бил наложен с цел да бъде "манипулиран референдумът", а гърците са наясно с този факт.

Преди да подпише новия меморандум с кредиторите на Гърция премиерът Алексис Ципрас проведе обществено допитване с въпрос дали гърците ще подкрепят спасителна програма за страната. Отговорът се оказа "не", но въпреки това седмица по-късно Ципрас подписа подобен документ, а след месец подаде оставка с искане за нов мандат на управление при променените вече условия.

На 20 септември гърците отново се довериха на Сириза и коалиционния й партньор ANEL ("Независими гърци").

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Започна пак да му пари на Ципрас! Да видим докога ще устиска този път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още