IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария и непосилната лекота на картовите разплащания

Не са малко швейцарците, които предпочитат да използват кеш, дори когато има възможност за картово плащане

17:39 | 10.04.16 г. 67
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мануел Бранденберг е депутат от швейцарския кантон Цуг и толкова много обича парите в брой, че веднъж е озадачил служителите в общината си, когато е платил данъците си с банкноти, разказва Bloomberg. Не са малко швейцарците, които предпочитат да използват кеш, дори когато има възможност за картово плащане. В страна, известна с банковата тайна, гражданите често предпочитат анонимността, която предлагат банкнотите и монетите.

“Парите в брой представляват лично пространство и свобода”, казва 44-годишният Бранденберг от националистическата Швейцарска народна партия.

Скоро Швейцария ще въведе нови банкноти с нови дизайн и подобрена сигурност. За разлика от някои европейски държави обаче властите в Берн нямат намерение да правят промени в деноминациите на банкнотите. Те си остават от по 10, 20, 50, 100, 200 и 1000 франка. 

В еврозоната например се обмислят да изтеглят от обращение банкнотата от 500 евро като мярка за борба с престъпността. Мануел Бранденберг предлага да се защитят със закон съществуващите деноминации, но това е в мандата на централната банка, която впрочем в сряда ще представи новия дизайн на 50-франковата банкнота.

В съседна Австрия заместник-министърът на икономиката Харалд Марер предложи през февруари подобна мярка за защита на 500-евровата банкнота, което показва как сходни идеи резонират в немскоговорящите държави. За сравнение, в Швеция пък кешовите разплащания са почти на изчезване, коментира Bloomberg.

„Винаги плащам всичко кеш, защото това ми позволява по-добре да контролирам финансите си“, казва 22-годишният Фламур Халили, който чака на опашка за сандвич в центъра на Цюрих. „С кеш няма как да задлъжнеете“, допълва той.

Статистиката потвърждава тези предпочитания. В Швейцария стойността на трансакциите с карти, отнесена към БВП, е около една трета от тази във Великобритания или Канада, сочат данни на Банката за международни разплащания за 2014 г.

Тази година в сила влезе закон за борбата с прането на пари, по силата на който се въвежда таван от 100 000 франка за анонимните кешови разплащания. Чарлз Гудхарт, бивш икономист в Английската централна банка, заяви, че сумата е толкова висока, че може единствено да се определи като шега.

Натали Рикли е депутат от Швейцарската народна партия е една от народните представители, които са много активни в социалните мрежи. Тя признава, че плаща сметките си онлайн, защото й е по-удобно, но не смята, че трябва да се изтеглят банкнотите с по-високи деноминации като мярка за борба с прането на пари.

„Няма причина да се променя това. Не искам държавата да знае кой в кой ресторант ходи. Това не е работа на държавата“, посочва Рикли.

Според Седрик Вермут, депутат от социалдемократическата партия, банкнотата от 1000 франка е абсурдна.

Инициативата на Мануел Бранденберг за въвеждане на 5000-франкова банкнота се провали, но идеята деноминациите да се защитят със закон засега беше успешна на ниво кантон. И все пак неговата страст към парите в брой също си има граници: Бранденберг е платил последните си данъци по електронен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 1
хамстер
преди 8 години
безмитен кратун, сега звъня на 112 да дойдат да ти окажат специализирана помощ. стой на място и дишай. всичко ще се оправи, няма да боли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже, дреме ми на абажура, че си толкоз напредничав с технологиите. Няма да приема безкешовите плащания, докато не ми позволят да плащам с отпечатък от същия този абажур. Защото какво - извадиш си пръста, натиснеш там на касиерката маркера и айде. Значи, вадя си абажура, натискам на касиерката рунтавия маркер, той изпиуква дали отпечатъкът ми е валиден. Ако не даде сигнал, ръгаш, докато не изцвили, че всичко е наред. Ако е касиер, друже, минавам на съседната опашка. За теб,не знам. Лошо, че навлязоха в употреба бързи каси, където си на самообслужване. И заради такива напредничави като теб, обикновените каси също ще изчезнат. При касите на самообслужване има да лъскаш бастуна, докато минеш, защото все нещо не им е наред - техника си е. Стои там една асистентка, ресетва ги машините. Обикаля сред клиентите, ама като попадне на някой клиент с изтекъл срок на валидност и докато го оправи и ти обърне внимание - вече си протекъл отвсякъде, докато се блъскаш сам на автомата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
до 45 И в същото време $ се печатат като вестници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Друже, какво му е нормалното на безналичното плащане? Ти вникваш ли изобщо в значението на думите? Безналично плащане означава, че плащаш с нещо неналично, нещо, което не съществува, нещо, което го няма никъде освен в безмитната ти дуракоустойчива кратуна. Ти си излъган, ти плащаш с едно нищо, с едни празни ръце, но това нищо ти струва всичко. Това е финансов парадокс, сравним с пътуването във времето. Уравнението, което решава този парадокс, се намира в струнната теория. Ако си свирил на цигулка като малък, сега ще имаш отговор. Идеята е, че с едни два лева на банката, всички хора на земята си плащат сметките, защото тези два лева интерферират до границите на хоризонта на събитията - те са навсякъде. Не е ли фокус това, кажи ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 3
хамстер
преди 8 години
познаваш ти...батковците в ц'ганската маала,айде бегай на некое интервю за работа, че изтичат помощите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 3
хамстер
преди 8 години
познаваш ти...батковците в ц'ганската маала,айде бегай на некое интервю за работа, че изтичат помощите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Обаче има прогрес, поне спря да пишеше с малки букви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Аз не говоря за фили и фоби, макар че хората са разделени в любовта си към САЩ по същия начин, нищо че не са сащофили или фоби. Но това е дребна тема. Единственото, което казах е, че си по досаден от ***. Факт, с който явно са съгласни над 90% от филофобите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
Мише, слабо ме интересува че не познаваш баща си та само за бащи говориш, обаче много хора познаваме *** :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Нямало било и такса теглене на техен банкомат :))))) Значи трябва да обикалям и да си губя времето да търся техен банкомат... за да съм модерен ;) Благодаря, вместо Левон - предпочитам синеоки блондинки :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още