IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка остави депозитната лихва на ниво от -0,75%

Правителството в Берн пък понижи прогнозите си за икономическия ръст и инфлацията

11:28 | 17.03.16 г.
Швейцарската централна банка остави депозитната лихва на ниво от -0,75%

Швейцарската централна банка реши да остави лихвените проценти без промяна, като депозитната лихва е на ниво от -0,75%, съобщи Bloomberg. Опасенията на банкерите са свързани с потенциалния отлив на капитали, в случай че понижат още лихвите.

Сравнителното спокойствие на пазарите и леко отслабналият франк дават основание на банката да остави ставките без промяна.

Валутният курс евро-франк остава почти без промяна след решението на ниво 1,0977 франка за евро, а спрямо долара валутата поевтинява с около 0,40% и един долар се обменя за 0,9728 франка към 11:00 часа българско време. 

Управителят на централната банка Томас Джордан нееднократно предупреждаваше, че продължителен период с отрицателни лихвени проценти може да доведе до отлив на капитали, но според него основният проблем на швейцарската икономика е надцененият франк. Според Джордан отрицателните лихви са инструмент именно за справяне със скъпата валута.

Продажбите на дребно в малката алпийска държава се понижават, тъй като скъпият франк прави пазаруването във Франция или Германия по-евтино. Швейцария е в дефлация от ноември 2014 г., тъй като силният франк понижава вносните цени, припомня WBPonline.

Европейската централна банка затрудни швейцарските си колеги още повече, като въведе отрицателни депозитни лихви в еврозоната. Въпреки че целта на швейцарската банка е да отслаби франка, а тази на ЕЦБ – да насърчи инфлацията, мерките на Марио Драги понижават ефективността на швейцарските мерки, които пък вредят на еврото. Затова отслабването на франка спрямо еврото е по-сложно.

Въпреки проблемите швейцарската икономика успя да нарасне с 0,4% през последното тримесечие спрямо предходното. На годишна база ръстът на БВП също е 0,4 на сто.

Междувременно правителството в Берн обаче понижи икономическите си прогнози. Според Държавния секретариат по икономическите въпроси БВП ще нарасне с 1,4% през 2016 г., а не с 1,5 на сто. Очакванията за икономическия растеж през 2017 г. са понижени от 1,9 на 1,8%.

„Международните икономически развития губят инерция през последните тримесечия и няма ясен сигнал за ускоряване на глобалния растеж“, пише в изявлението на секретариата.

Очакванията за потребителските цени са те да се свият с 0,6 на сто тази година и да се повишат с 0,2 на сто през 2017 г. Предишната прогноза беше за спад от 0,1% в цените през 2016 г., като очакванията за 2017 г. остават без промяна.

Властите прогнозират безработица от 3,6% тази година и 3,5% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още