IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след развързването на франка: Краткият път от хаоса към стабилност

Мярката има своята политическа и икономическа цена, но шокът след премахването на тавана на валутния курс със сигурност е успешно овладян, коментира Ройтерс

16:31 | 15.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една година след като Швейцария разтърси финансовите пазари, като премахна тавана на франка, валутата е една от най-стабилните в света, пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Отрицателните лихвени проценти (-0,75%) и внимателната намеса на пазара от страна на централната банка успяха да стабилизират франка до ниво от около 1,08 франка за евро.

Въпросът докога ще се задържи тази стабилност остава отворен, а и мерките имат своята политическа и икономическа цена. Но ситуацията е много по-различна от 15 януари 2015 г., когато светът стана свидетел на най-големите пазарни сътресения от 70-те години насам. 

„Никой, инвестирал във франка, няма да забрави 15 януари“, казва Тим Мюлер, главен форекс трейдър в Zuercher Kantonalbank. „В тази сфера съм от 28 години и никога не е имало такава динамика“, допълва той.

Глобалните пазари имаха пълно доверие, че Швейцарската централна банка ще спази обещанието си да държи еврото над 1,20 франка, за което регулаторът твърдеше, че е ключов инструмент от паричната му политика. Затова когато в ранните часове на търговията банкерите публикуваха изявлението си, че махат тавана на валутния курс, инвеститорите бяха меко казано изненадани.

След като франкът премина през паритет спрямо еврото и се изстреля още по-нагоре, икономистите изразиха сериозни притеснения, че експортно ориентираната икономика може да изпадне в рецесия, тъй като някои инвестиционни посредници може да бъдат принудени да излязат от бизнеса.

Година по-късно ситуацията се подобрява. Централната банка все още смята, че валутата е преоценена, но нивото ѝ е поносимо за износителите в еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Швейцария.

„Швейцарската централна банка изглежда си е върнала контрола над франка и мнозина инвеститори също смятат така“, казва Йоахим Корбах, директор на звеното за валути и суровини в компанията за управление на активи GAM в Цюрих. 

Яснотата за действията на банката, както и отрицателните лихвени проценти отблъснаха спекулантите и държат курса на франка в тесни граници от август насам. Така делът на франка във всекидневната спотова търговия в Лондон – най-голямата борса на валути – се свива, посочва Английската централна банка. Вместо това инвеситорите се насочват към други ликвидни валути като японската йени – валута убежище, както и към долара при последните сътресения на глобалните пазари.

Последните тенденции на пазарите на деривати подсказват, че инвеститорите са сигурни в стабилността на франка през идните седмици, особено предвид опасенията за китайската икономика.

„Ако нещата се влошат, инвеститорите може да се върнат към франка, но на този етап изглежда предпочитат щатския долар и йената“, казва Корбах.

Междувременно политическите и икономическите последици от премахването на тавана са налице. Безработицата достигна 3,7%, което е най-високото ниво от близо шест години, като швейцарските компании износителки съкращават работни места, за да намалят разходите. Потребителските цени падат всеки месец на годишна база от ноември 2014 г.

Централната банка отчете рекордна загуба миналата година от 23 милиарда франка (23 милиарда долара) до голяма степен заради изгубените позиции при чуждестранните валути. Освен това регулаторът е изправен пред натиск от страна на политиците и бизнеса, според които банката може да направи повече, за да защити индустрията от по-силния франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 9
крас
преди 8 години
Много насериозно си взел майсторите с триъгълника и пергела!Повярвай ми, че те разбират от това което се случва във финансите толкова, колкото какво значат тези техни символи. Огромната част от тях не подозират, че зад тези символи /триъгълника и пергела/ се крият реално съществуващи звездни обекти определящи точното положение на една звезда - "Рош ха Сатан" /ДЯВЛСКАТА ЗВЕЗДА!ДРАКОНА чийто символ принадлежи на поднебесната империя също е свързан с едно съзвездие в което се намира центъра на еклиптиката - мъглявината NGC 6543."КОТЕШКОТО ОКО" както още е позната тази мъглявина е на 66,6 градуса северна звездна ширина! МОЖЕ БИ СБЛЪСЪКА МЕЖДУ ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ Е ТОЧНО ПРЕДНАЧЕРТАН В ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН. Може би?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Иначе коментара ми е,че SNB не е овладяло нищо понеже нищо отдавна не зависи от нея!---Хм... а дали си забравил, че лоното на "братята" с "*** и пергела" е баш в Швейцария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
крас
преди 8 години
Твърде големи глупости натвориха ШВЕЙЦАРСКИТЕ банкери!Една от тях е отказа от увеличаване на ЗЛАТНИТЕ активи на централната им банка!Ако погледнете какво е отношението на франка към златото и какво е на останалите конвертируеми валути спрямо него ще констатирате, че онова с което се свързваше ФРАНКА като валута вече е минало!БАНКЕРИТЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВИЦА НЕ РАЗБРАХА КАКВИ СА ТЕНДЕНЦИИТЕ И ДОСЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОДДЪРЖАТ КУРСА НА ВАЛУТАТА СИ ИЗКУПУВАЙКИ ЕВРА!Тази форма на изкуствено дишане няма да продължи дълго, особенно сега когато света е във ВАЛУТНА ВОЙНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
SPART
преди 8 години
Мислех,че сте забравили за Годишнината!....Но ме опровергахте!--------------------------------------------------------------------------Иначе коментара ми е,че SNB не е овладяло нищо понеже нищо отдавна не зависи от нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още