IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария загуби 23 млрд. франка през 2015 г.

Отрицателният финансов резултат е натрупан заради поскъпването на валутата след изоставянето на фиксирания курс спрямо еврото през януари миналата година

12:36 | 08.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Швейцария e генерирала загуба в размер на 23 млрд. швейцарски франка (23 млрд. долара) през 2015 г., след като изостави тавана на валутния курс, пише Bloomberg.

Поскъпването на франка, което бе в резултат на решението на банката от 15 януари 2015 г., доведе до загуба по позициите й в чужда валута в размер на 20 млрд. швейцарски франка, гласи становище на централната банка, базирано на предварителни изчисления.

Финансовата институция все пак ще плати дивидент от 15 франка на акция и ще прехвърли 1 млрд. франка към правителството и кантоните, които са нейни акционери, заедно с регионалните банки в кантоните.

Въпреки че Централната банка на Швейцария не трябва да генерира печалби за целите на паричната политика, общините разчитат на годишни дистрибуции от банката, за да финансират местните разходи. Състоянието им вече е ограничено от по-слабия икономически растеж, предизвикан от покачването на курса от тавана от 1,20 франка за едно евро до около 1,09 франка сега.

През 2015 г. икономическият ръст се забави, а инфлацията спадна, след като неочаквано Централната банка на Швейцария изостави тавана на франка спрямо еврото. Според централните банкери разходите за поддържането му щяха да бъдат извън пропорциите на ползите му за икономиката.

Швейцарската валута приключи 2015 г. по-скъпа спрямо еврото с около 10%. Единната валута формира над 40% от общите валутни резерви на финансовата институция. Франкът поевтиня с близо 1% спрямо долара, което се дължи на възстановяването на американската икономика и се случи на фона на първото покачване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ от близо десетилетие.

Решението да се изостави поддържането на фиксирания курс на франка спечели критиките на политиците от Социалдемократическата партия, които се страхуват от нарастване на безработицата, към гуверньорa Томас Джордан и колегите му от Управителния съвет.

През декември сезонно изгладените данни показват, че безработицата е 3,4 на сто, като е без промяна спрямо ноември.

Отрицателният финансов резултат за 2015 г. надминава загубата на Централната банка на Швейцария за 20,8 млрд. франка от 2010 г. заради поскъпването на валутата, когато Гърция поиска първата си спасителна помощ. Институцията ще представи окончателните резултати за 2015 г. на 4 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЦБШ и сега поддържа фиксиран курс спрямо еврото, което и струва тази огромна загуба!Последвалите безумия като отрицателни лихви по депозитите и КРЕДИТИТЕ едва ли ще решат въпроса с кредитирането на икономиката!Обезценката на ЮАНА ще задълбочи още повече проблема с кредитирането на местния бизнес който дори и при ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ по теглените от банките средства няма да е в състояние да се справи с конкуренцията на обезценените КИТАЙСКИ СТОКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още