IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва процедура за промяна на Дъблинския регламент за убежището

Брюксел реформира и системата за граничен контрол на пътуващите в ЕС граждани на трети страни

15:39 | 06.04.16 г. 1
ЕК започва процедура за промяна на Дъблинския регламент за убежището

Европейската комисия (ЕК) стартира процедурата за промяна на системата за убежище в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресцентъра на Комисията.

Планира се да бъде създадена структурирана система за презаселване на бежанци, като се въведат правила за приемането, разпределението, статута и финансовата подкрепа на лицата.

Предлага се и реформа на системата за издаване на “синя карта” за висококвалифицирани граждани на трети страни, за които се обмисля опростяване на процедурите за прием и предоставяне на повече права.

Ще се прави и план за действие на ЕС за интеграцията на бежанците.

Предвижда се да бъде направена промяна на Регламента от Дъблин, за което призовават повечето от държавите членки в ЕС. Регламентът може да бъде и коригиран с механизъм за справедливо разпределяне на имигранти въз основа на специален коефициент, пояснява се в съобщението на ЕК.

ЕК ще предложи и хармонизиране на процедурите по предоставяне на убежище, така че да се осигури по-хуманно и равноправно третиране на територията на ЕС и да се намалят факторите, привличащи хората към малък брой държави членки.

Единият от вариантите е ЕК да предложи нов регламент, който да замени директивата за процедурите за предоставяне на убежище, както и нов регламент, който да замени Директивата за признаването. Ще се правят и промени на Директивата за условията на приемане.

Предвижда се да се прекрати вторичното движение на бежанци в рамките на ЕС. Вероятно предоставянето на някои права да се обвърже с изпълнението на определени условия, като регистрация, снемане на пръстови отпечатъци и престой в държавата от ЕС, определена за кандидата за убежище.

Агенцията на ЕС в областта на убежището се предвижда да изпълнява нова роля при прилагането на политиката в тази област, както и да се засилят оперативните ѝ функции.

ЕК представи днес и преработеното си предложение за система за влизане и излизане, с която да се укрепят процедурите по граничния контрол за граждани на трети страни.

Системата ще се прилага за всички граждани на държави извън ЕС, които са допуснати за кратък престой в Шенгенското пространство (не повече от 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни). В нея ще се регистрират името, видът на документа за пътуване и биометричните данни, както и датата и мястото на влизане и излизане.

Системата за влизане/излизане ще замени настоящата система за ръчно подпечатване на паспортите, което отнема време, не предоставя надеждни данни относно преминаването на границата, не позволява откриването на лица, пресрочили разрешения срок на престой, и не предвижда отговор в случаи на загуба или унищожаване на документи за пътуване, посочват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ала бала ! "Предлага се и реформа на системата за издаване на синя карта за висококвалифицирани граждани на трети страни..."Да умреш от смях ! "...да се намалят факторите, привличащи хората към малък брой държави членки."И как ше стане последното...с призив към мангалоидите ли ? "Висококвалифицираните ...!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още