fallback

Мерш: Има заплаха от конкурентно валутно обезценяване

Според един от членовете на ЕЦБ това засилва заплахата за икономическото възстановяване на еврозоната

12:42 | 08.04.16 г. 5

Ключов член на Европейската централна банка (ЕЦБ) подчерта съществуващите напрежения на международните валутни пазари, които повишават заплахата от евентуално конкурентно обезценяване за икономическото възстановяване на еврозоната, съобщава CNBC.

Ив Мерш, член на изпълнителния борд на ключовия орган за взимане на решения по паричната политика в ЕЦБ, заяви за CNBC от Италия, че скорошното намаляване на лихвените проценти от централната банка до още по-отрицателно ниво не е било опит за заздравяване на позицията на еврото на международните валутни пазари.

Това, което цели банката, каза Мерш, е „всички да изпълнят обещанията си за управлението на международната парична политика“.

„А това означава, че не трябва да има конкурентни обезценявания. Не трябва да има политики, които да се възстановяват за сметка на съседите си. А районите, които вече са по-скоро в безопасност от гледна точка на растежа и инфлацията, не трябва да се опитват да обезценят валутите си“, коментира Мерш.

През март ЕЦБ представи по-голяма от очакваното серия от стимули, целящи да подкрепят крехкото възстановяване на региона. Тя обяви, че е намалила основния си лихвен процент по рефинансирането до 0,0%, а по депозитите – до -0,4%.

Банката разшири и месечните си покупки на активи до 80 млрд. евро, считано от април. Освен това ЕЦБ добави и корпоративни облигации към активите, които може да купува – по-конкретно това са облигации, деномирани в евро от инвестиционна категория, издадени от небанкови корпорации. Нещо повече, банката ще стартира нова серия от четири таргетирани дългосрочни операции за рефинансиране (TLTRO) с матуритет четири години, започвайки през юни.

Най-противоречивото сред тези мерки е намаляването на лихвения процент по депозитите. Отрицателен лихвен процент реално таксува кредиторите, за да съхраняват пари в централната банка. Много анализатори се обезпокоени, че това може да намали приходите на организациите, които все още търсят баланс след кризата с държавния дълг в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още