IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Бъдещето на глобалната икономика остава несигурно

Според главния икономист на ЕЦБ Петер Прат стимулите могат да бъдат увеличени, ако икономиката на еврозоната бъде ударена от нови шокове

11:53 | 07.04.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бъдещето на глобалната икономика остава несигурно и има редица въпроси по възможността на Европа да преодолее нови шокове, заявява председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в годишния си доклад в четвъртък, предава Ройтерс.

2016 г. няма да предложи по-малко предизвикателства за ЕЦБ. Изправени сме пред несигурност около перспективите за глобалната икономика. Изправени сме пред въпроси и за посоката на Европа и устойчивостта ѝ на нови шокове“, пише Драги в доклада. „В тази среда нашият ангажимент към мандата ни ще продължи да бъде котва на доверие за хората в Европа“.

Той допълва, че програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ, при която ефективно се печатат пари за изкупуване на държавни облигации, ще засили икономическото производство или брутния вътрешен продукт в еврозоната с около 1,5 процентни пункта между 2015 и 2018 г.

Мерките за стимулиране на ЕЦБ може да бъдат допълнително увеличени, ако икономиката на еврозоната бъде ударена от нови шокове, каза пък главният икономист на банката Петер Прат в четвъртък.

Ако се материализират нови неблагоприятни шокове, нашите мерки могат да бъдат калибрирани още веднъж, съизмеримо към силата на насрещните ветрове, като се вземат предвид и възможните странични ефекти“, каза Прат пред икономисти във Франкфурт.

Без да се включва влиянието на засилвеното количествено облекчаване от март 2016 г. „спрямо съпоставимия сценарий нашите мерки осигуряват значителна подкрепа на производството и инфлацията“, казва той.

Един страничен ефект на сегашната политика на ЕЦБ е, че отрицателните лихвени проценти притискат маржовете на банките, което според тях прави предоставянето на кредити по-трудно.

Ако инфлацията остане ниска, това няма да е защото политиката е неефективна, а защото междувременно нови шокове са ударили икономиката“, каза Прат. „Затова увеличаването на политическите ни мерки е подходящ отговор на засилващите се насрещни ветрове“.

Ръстът на цените в 19-членния валутен съюз е под целевите 2% на ЕЦБ през последните три години. Дори с количествено облекчаване за над 1,7 трлн. евро до момента централната банка не предвижда завръщане към тази цел преди края на 2018 г.

Инфлацията в еврозоната бе отрицателна за втори пореден месец през март, като според заместник-председателя на ЕЦБ Витор Констанцио това може да затрудни борбата за връщането ѝ към целевото равнище, съобщава Bloomberg.

Един от проблемите е, че сега виждаме, че има вторични ефекти, което означава, че отрицателната водеща инфлация „заразява“ и основната, когато изключим цените на енергията и храните“, допълни заместник-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и да, забравих да кажа .... мишееееее, колко си т.ъп, пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
требва да спрете да крадете толкова че растеа там отива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
.......а тези, които произвеждат базирана на тях продукция.------------------------------------------------------------------------------------------------------------именно Танасио именно. Бачкане -> парички -> потребление. И тука влиза цитата от комуниста Маркс : "Количественото наптрупване, води до качественото изменение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
"Изутите ***" са метафора за евтината и дисциплинирана работна ръка.------------------------------------------------------------------------------------------------------аааа еми нема друг начин, как ше напрайш парички ако се подпичкосваш както праим ние наприер ? Да си видял някой съвестен български работник ? Аз да 2-3ма от 6 млн. толкоз. Ааааа за икономическите граници питай глобалистите бе WTO, нали искат глобално всичко "New World Order" ем ей го бе той е тука, само, че началниците нема да са тея дет си мислеха, че ще са ..... :)) Т.е. Запада сам си го накова не са китайците виновни или някой друг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
"Изутите ***" са метафора за евтината и дисциплинирана работна ръка. Но факт е, че по този начин капиталът се оттече към тях. И това не е страшно. Нека са световен производител. Но, ако имаше затворени икономически граници, които да не позволяват влизането на евтините китайски стоки с цел запазване на вътрешните пазари и съхранение на производствения потенциал, нямаше да има такава криза. Тогава китайските другари нямаше да се докопат до никакви знания.Това само показва кой управлява света - олигархичният капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много точно казано ,че китайците вече се научиха да правят всичко ,и че когато 70% от заводите са държавни плюс държ.банки ги прави непобедими Статията ''От постиндустриална към неоиндустриална икономика'' е много добра - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108 ....Apple, струва $370 млрд, но продава продукция едва за $108 млрд. ... Резултатът все по-големи печалби получават не тези, които генерират новите технологии, а тези, които произвеждат базирана на тях продукция. За 2013 г. 60% от експорта на Китай е на високотехнологичните продукти26, базирани на американски и европейски изобретения ... Графика за индустриалното производство на ЕС ,САЩ и Китай (16,18 и 38%) ... В България е факт индустриален парадокс(38).След две десетилетия на безкритично налагана стратегия за деиндустриализация, днес по дял на промишленото производство в БВП страната ни се намира в челото на ЕС. За 2013 г. промишлен дял в БВП е 24,6% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
В Китай и до момента почти 70% от производствените мощности са ..... колкото и смешно да звучи - ДЪРЖАВНИ.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------това не е смешно а е направо похвално, защото ако бяха частници ше избягат някъде и после сумайти безработни чайници. В Сашш как е Ябълките и Теслите що мучат против Тръмпа, щото той иска заводите обратно в къщи да бачкат американците, а тея алчни *** искат печалба, за американския народ ги боли фара тъй или иначе ...... Това е тънката разлика между частника и държавата. Едното оптимизира печалба, другото ти гарантира работните места до известна степен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
китайците не са си събули никви ***, те много добре знаеха, че само така ше докопат "западното знание" -> еми докопаха го, сега могат и без западните дждаджи. Западните фирми от алчнотия за печалба, понеже 2-3 пъти печалба им е малко правеха по 20 пъти печалба. В Китай сега немат ядове, сега ше си лансират копираните западни стоки на собствения пазар и им спират лапаницата на западнярите с вдигане на китайските заплати за тва има такова "забавяне" там ..... :)) Ние в България си кретаме с 300 евра месечна средна заплата и сме достигнали крайния "предел на развитие" а запада се *** още за заводи и вместо заводи искат бежанци да ни натресат ..... Каи не са ли пичове пуделите в Брисел ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Правилно пишеш ,че в една затворена система като Земята не може да има безкраен растеж и заради разделението и производителността на труда ,и съм обяснил подробно за системната криза започвайки с една статия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Ако познаваш икономиката на Китай достатъчно добре щеше да знаеш, че истината е малко по- различна. В Китай и до момента почти 70% от производствените мощности са ..... колкото и смешно да звучи - ДЪРЖАВНИ. Има и западни предприятия със западни капитали, но те ВЪОБЩЕ не са толкова много, колкото тук ни се струва. Проблемът на световната икономика са стоките, на които пише Made in China, а не стоките, които са произведени в заводи собственост на западни компании, защото на нито една от тях не пише, ЧЕ е произведена в Китай. Всички те минават за произведени в Европа или Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още