IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Бъдещето на глобалната икономика остава несигурно

Според главния икономист на ЕЦБ Петер Прат стимулите могат да бъдат увеличени, ако икономиката на еврозоната бъде ударена от нови шокове

11:53 | 07.04.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бъдещето на глобалната икономика остава несигурно и има редица въпроси по възможността на Европа да преодолее нови шокове, заявява председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в годишния си доклад в четвъртък, предава Ройтерс.

2016 г. няма да предложи по-малко предизвикателства за ЕЦБ. Изправени сме пред несигурност около перспективите за глобалната икономика. Изправени сме пред въпроси и за посоката на Европа и устойчивостта ѝ на нови шокове“, пише Драги в доклада. „В тази среда нашият ангажимент към мандата ни ще продължи да бъде котва на доверие за хората в Европа“.

Той допълва, че програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ, при която ефективно се печатат пари за изкупуване на държавни облигации, ще засили икономическото производство или брутния вътрешен продукт в еврозоната с около 1,5 процентни пункта между 2015 и 2018 г.

Мерките за стимулиране на ЕЦБ може да бъдат допълнително увеличени, ако икономиката на еврозоната бъде ударена от нови шокове, каза пък главният икономист на банката Петер Прат в четвъртък.

Ако се материализират нови неблагоприятни шокове, нашите мерки могат да бъдат калибрирани още веднъж, съизмеримо към силата на насрещните ветрове, като се вземат предвид и възможните странични ефекти“, каза Прат пред икономисти във Франкфурт.

Без да се включва влиянието на засилвеното количествено облекчаване от март 2016 г. „спрямо съпоставимия сценарий нашите мерки осигуряват значителна подкрепа на производството и инфлацията“, казва той.

Един страничен ефект на сегашната политика на ЕЦБ е, че отрицателните лихвени проценти притискат маржовете на банките, което според тях прави предоставянето на кредити по-трудно.

Ако инфлацията остане ниска, това няма да е защото политиката е неефективна, а защото междувременно нови шокове са ударили икономиката“, каза Прат. „Затова увеличаването на политическите ни мерки е подходящ отговор на засилващите се насрещни ветрове“.

Ръстът на цените в 19-членния валутен съюз е под целевите 2% на ЕЦБ през последните три години. Дори с количествено облекчаване за над 1,7 трлн. евро до момента централната банка не предвижда завръщане към тази цел преди края на 2018 г.

Инфлацията в еврозоната бе отрицателна за втори пореден месец през март, като според заместник-председателя на ЕЦБ Витор Констанцио това може да затрудни борбата за връщането ѝ към целевото равнище, съобщава Bloomberg.

Един от проблемите е, че сега виждаме, че има вторични ефекти, което означава, че отрицателната водеща инфлация „заразява“ и основната, когато изключим цените на енергията и храните“, допълни заместник-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
И всъщност, самото глобализиране на икономиката доведе до този плачевен резултат. Ако не бяха китайците, то щеше да има няколко анклави, в които щеше да бъде съсредоточено световното производство и пак същото. Ако икономиките си бяха останали затворени или поне по-малко отворени, щеше да е в сила ефектът от експеримента на небезизвестния Силвио Гизел - производството на стоките и услугите и потреблението им в рамките на възможностите на разделението на труда да бъдат локализирани в устойчива, географски маркирана система. Разделението на труда трябва да бъде естествен двигател на международната търговия - колкото повече се задълбочава, толкоз повече се интензифицира международния стокообмен. А сега разделението на труда стигна своя предел, защото всичко е на едно място, в случая - в Китай. В останалата част на света не съществува това понятие. Затова ни боядисаха с глупостта - икономика на услугите. Каква икономика е това- всички перат и гладят и си разменят гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Това е, че всичкото производство отиде при китайците - абсолютно верно. Но това е следствие на природата на капитала - той отива там, където му е най-изгодно. Китайците си събуха гащите и работят както ги е майка родила. Затова е необходима смесен система на собственост върху средствата за производство, но се наложи този либерал-шовинизъм и не може и дума да се издума за държавата и нейното участие някъде в цялата схема. Това даже си е чист либерал-фашизъм, който не позволява никакво отклонение от канона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
що да няма ние кво да не сме в ХХХ век вече в България и немаме дупки по улиците ? Понеже всичко ние уредено и нема, как да нема в Соц. Блока има капацитет за растежи ама пуделите в Брисел не дават, вместо да бачкаме ние, бачкат китайците вместо нас ..... Като имаме заводите, ше имаме и мангизите -> ше купуваме повече, ако нема мангизи -> нема потребление и разширение .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Целият проблем е в простата истина, че икономиката няма накъде да расте. Количествените улеснения действаха, когато имаше възможност за растеж - напечатат пари, последва кредитна експанзия, напомпа се инфлация от напечатаните пари,цените на стоките се покачат със същия процент и един 10 годишен цикъл се завърти. После последва лек срив, поочисти малко финансите и пак цикъл. Само че цикълът на баба ми спря. Самото печатане на пари не помпа инфлация, макар че увеличава паричната маса. Тази увеличена парична маса трябва да заработи, да зациркулира. Напечатаните пари нямат стойност сами по себе си, те само пренасят стойност и като няма движение - пренасят дедовия ми. И сега точно дедовия ми виждат тия от ЕЦБ и ФЕД, но няма как да признаят това, защото рухва цялата финансова парадигма. И сега ще се влачат с едни нови концепции за отрицателните лихви, които, естествено, са пълни абра-кадабри. Злато, кеш и две-три булки в резерв му е майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
..... ше остане само една дето да държи мангизите САЩовата. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Сашовата ше ми държат кабела, аз мигрирам в жълтици и кешовица .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Затова увеличаването на политическите ни мерки е подходящ отговор на засилващите се насрещни ветровеЛОШАТА държава пак трябва да спасява положението ,и съм обяснил подробно всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Тъй като нобелиста по икономика проф.Джозеф Стиглиц не казва от къде ще дойдат парите за увеличаване на съвкупното търсене и активните правителствени политики трябва да пиша , обяснявам ,и в какво да се инвестират за да се избегнат планетарните катастрофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"... ако икономиката на еврозоната бъде ударена от нови шокове."Със сигурност. Всичките атаки на америка целят единствено отслабване на еврозоната , отлива на капитали и спестявания от евробанките с цел пренасочването им зад океана , на "сигурно " място...щото Европа вече не е сигурна и само САЩа е спасението !Всички офшорки предстои да гризнат дръвцето ...ше остане само една дето да държи мангизите САЩовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още