IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕЦБ иска да подкрепи рисковите банкови облигации

Волатилността и по-високите разходи за тези облигации днес са цената, която гарантира, че те ще си свършат работата в бъдеще

12:47 | 03.04.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите имат доста къса памет, когато централните банки предлагат облекчение.

Подчиненият банков дълг преминава през рязко рали, откакто председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви подкрепата си по-рано през март. В средата на седмицата UBS продаде първите т.нар. допълнителни капиталови облигации от първи ред от средата на януари, привличайки залози за над пет пъти повече от размера на сделката, коментира The Wall Street Journal.

Рискът е, че твърде много подкрепа за класа активи ще подкопае целта на тази форма на банков капитал, който трябва да абсорбира загуби в моменти на стрес. Това подкрепя аргумента, че единственият капитал, който си заслужава името, е собственият.

Тези подчинени облигации, понякога известни като условно конвертируеми облигации (contingent convertible bonds, или CoCos), се разпродадоха драматично през януари и февруари заради опасения, че някои банки може да бъдат принудени да преустановят купонните плащания заради слаби капиталови позиции. Deutsche Bank бе сред най-лошо ударените, но облигации, емитирани от добре капитализирани банки като UBS, също бяха повлечени надолу.

Банките трябва да намалят или пропуснат купоните, когато капиталът им се понижи под минималните изисквания. Те трябва и да ограничат или спрат изплащането на дивиденти за акционерите и бонусите в тази ситуация.

Но за облигационерите пропуснат купон е такъв завинаги, докато акционерите и банкерите или мениджърите може да получат още плащания през следващите години, което не изглежда честно. Някои в ЕЦБ смятат това за един от факторите зад паническото разпродаване напоследък. Затова през март Драги представи документ на Европейската комисия, която въвежда два начина за помощ.

Първият на теория не предизвиква спорове и ще принесе еврозоната в съответствие с това, което британските регулатори правят. Той обаче може ефективно да намали капиталовите изисквания за банките от еврозоната, което е обратно на усилията, положени през последните години.

Всички надзорници искат банките да държат повече капитал, отколкото този, от който рисковите модели предполагат, че се нуждаят, за да са подготвени за неочаквани рискове – включително риска моделите да се окажат погрешни.

Но в Обединеното кралство това се разделя на две части: твърдо изискване, базирано на специфични правила, което се отразява на плащането или не на дивидентите, бонусите и купоните, и по-меко неясно изискване за рискове, трудни за оценка. По-меките изисквания са важни при стрес тестове, но могат да се нарушат без незабавни последици.

В еврозоната тези два компонента се разглеждат като единна твърда цел. Това отношение обаче, което се смята за по-сурово от банките на еврозоната, не е довело до по-високи капиталови изисквания спрямо конкурентите в Обединеното кралство, пише The Wall Street Journal.

Второто предложение на комисията изглежда по-противоречиво. То предлага третирането на купоните на подчинените облигации по различен начин от дивидентите, за да не губят облигационерите толкова бързо плащанията, колкото акционерите.

Тази писта обаче е хлъзгава. Първо, някои банкери ще искат различно третиране и на бонусите. Идеята е, че те целят стимулирането на хората, които правят парите и без които нито един облигационер или акционер не би получил и цент.

Второ, подобна промяна ще се отрази негативно на идеята, че тези видове подчинени облигации изобщо са капитал. В последната криза подобен капитал бе слаб заместник на реалния собствен. Той не успя да абсорбира загубите и доведе до по-големи публични спасителни програми.

Истината е, че волатилността и по-високите разходи за тези облигации днес са цената, която гарантира, че те ще си свършат работата при бъдещи кризи. Ако те не се държат като собствен капитал или не страдат като капитал, можете да се обзаложите, че изобщо не са такъв, завършва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
За такива като теб Господ Иисус Христос е казал ''обичайте враговете си ,благославяйте тези които ви проклинат ,добро правете на онези които ви мразят ,и молете се за ония които ви обиждат'' Знаеш ли защо ??? А колкото до антисемитизма аз не мразя евреите и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099за казаното от Мойсей тоест искам да помогна защото Господ е казал ''..истина ,истина ти казвам: ако някои не се роди от вода и Дух не може да влезе в царството Божие ''/Иоан.3:5/ и Кръщението не означава автоматично ,че ще влезем ,и едно време е имало оглашение а за кръстените трябва малко катехизис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Аврамчо, защо се преименува на skeptika?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ти трябва да бъдеш вкаран в затвора за проповядване на антисемитизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Аз затова пиша организирана престъпна група - банкова мафия Основен проблем е премахването 1999г. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. за разделяне на търг. и инвест. банкиране ,и 80трлн. сенчесто банкиране и 1000трлн. финан.деривати Централните банки спасяват търг. и инвест.банки но като цяло нещата ще се оправят само с таван 100% данък на печалбите и доходите на физич.лица Темата е голяма и съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
skeptika
преди 8 години
прав е премиерът...."Лош мчовешки матрЯл"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Че какво друго да подкрепи ЕЦБ, освен рисковите банкови облигации. Някой да не би да е очаквал, че ще подкрепят нещо смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още