IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е централните банкери да излязат в стачка

Навсякъде политиците възприемат действията на централните банки като заместител на реформи или извинение за нови крайности

08:16 | 22.02.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Поредната панацея за "твърде големите, за да фалират" (too big to fail) достигна своя край. Или поне това е преобладаващото мнение. Условно конвертируемите облигации (contingent convertible bonds, или CoCos) бяха приети с нездравословна страст след 2008 г., но въпреки това миналата седмица не успяха да спасят Deutsche Bank, най-голямата германска банка, чиито акции бяха посечени заради страхове около платежоспособността ѝ, коментира Wall Street Journal.

Или поне това твърдят много източници. Всъщност CoCos проработиха точно по начина, по който трябваше, предупреждавайки отрано за проблеми в Deutsche Bank. Условно конвертируемите облигации могат отлично да помогнат за стабилността на банката, ако (и това е голямо ако) разпродажбата им се възприема като сигнал за понижаване на риска чрез намаляване на задлъжнялостта и увеличаване на капитала, така че междувременно да се избегне спасителен заем от данъкоплатците.

Точно обратното се случи с Deutsche Bank. Управлението се справи с разпродаването като използва съществуващите си ресурси, за да изкупи обратно част от първостепенния необезпечен дълг, но след това се упова на уверенията, че е твърде голяма, за да се провали, на хора като Джон Мак от Morgan Stanley и дори германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Урокът тук е по-дълбок, но нека първо се насочим към банковите регулации. Тези, които казват, че CoCos не са оцелели до момента, в който да се изплатят, са се фокусирали погрешно върху капитала, а не върху условното, поддържайки универсалната фантазия от след 2008 г. за това как да се оздравят твърде големите за провал.

CoCos са форма на дълг, който се превръща в капитал, когато финансовото състояние на банката се влоши. И все пак повече капитал означава, че банката може да поеме по-големи загуби преди да бъде застрашена способността ѝ да изпълни собствените си IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб) към вложителите и други кредитори.

Предполага се, че банковата система е по-сигурна, освен ако банките не отговорят на по-високите капиталови разходи, поемайки повече риск, за да продължат да имат конкурентна възвращаемост. Ето защо капиталовите регулатори неизбежно се превръщат в регулатори на риска, казвайки на банките не само колко капитал трябва да държат, но и какво могат да правят и какво не, и позволявайки държането на по-малко капитал по това, което регулаторите смятат за безопасни активи.

Но нека си припомним, че капиталовите регулатори бяха тези, които решиха, че банките могат да държат по-малко капитал за ипотеките и гръцките облигации. Грешка.

По-доброто решение е нещо като CoCos – механизъм в комбинация със стимули за институциите, за да имат те винаги достатъчно капитал, или за привличането на достатъчно капитал, за да се гарантира на пазара, че банката е платежоспособна.

Трябва обаче да съществува волята банките да бъдат принудени да действат според посланията, които пазарът изпраща. Deutsche Bank е гигантска банка. Германската и европейската икономика се възприемат като толкова крехки, толкова на ръба да потънат в дефлация, че политиците се страхуват от каквито и да е стъпки, които може да наложат разходи върху акционерите, служителите или клиентите на Deutsche Bank в сегашната среда.

Истинският урок е колко малък проблемът с твърде големите за провал е свързан с предизвикателствата пред развитите индустриални икономики. Коригирането на твърде големите за провал не коригира техния демографски нисък растеж, нарастващ дълг или регулаторното бреме и задълженията, които налагат тежки данъци върху производствения сектор.

А всеки, който все още смята, че паричната политика е решение, явно не е внимавал достатъчно. Паричната политика не може да коригира структурни дефекти, но може да създаде нови проблеми докато се опитва да го направи.

Но да продължим в по-положителна насока. Не казваме, пише Wall Street Journal, че благосъстоянието на Западния свят означава захвърляне на всички съществуващи социалноикономически институции и завръщане към либертарианските въздушни замъци.

Един от плюсовете на натрупалата се в продължение на столетие бюрокрация е, че има много допълнителни лесни за обиране плодове за подобряване на стимулите – например въвеждането на плосък данък, намаляване на излишните трудови регулации, коригиране на социалните помощи.

Заедно с естествената устойчивост на западните ценности – демокрация, върховенство на закона, свободни пазари, възстановяването вероятно ще изненада тези, които смятат, че проблемът ни е някак неизбежна демографски обусловена светска стагнация.

Слава богу, става все по-ясно, че основното препятствие пред прогреса са самите централни банкери. Навсякъде политиците възприемат техните действия като заместител на реформи или извинение (например в САЩ) да продължат с регулаторни и други крайности.

Централните банки си имат клуб, известен като Банка за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) в Базел, Швейцария, която в съобщение до членовете си миналата седмица заяви следното: „Паричната политика е пренатоварена от твърде дълго време. Тя би трябвало да е част от отговора, но не може да бъде цялото решение. Не трябва да се позволява немислимото (огромни покупки на активи, отрицателни лихвени проценти) да се превръща в рутина“.

Именно това е идеята. И сега, може би повече от всякога, BIS трябва да продължи критиките си докрай – призовавайки централните банкери в света да излязат в стачка докато политиците и формиращите фискалната политика не започнат да допринасят за съживяване на растежа и възвръщане на индустриалните икономики обратно към платежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
I
преди 8 години
Време е да бъдат дисциплинарно уволнени.Частните Централни Банки отпускат кредити на Собствените си Инвестиционни Банки, които заедно със своите частни компании (като Blackstone) изкупуват активите на света, с новонапечатаните пари без покритие. Измамата на Хилядолетието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Централните банки се превърнаха в ЗАЛОЖНИЦИ на големите частни МЕГА - БАНКИ, фалита на които би означавал фалит на цялата банкова система. КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА СЪЗДАВАНЕ НА ТАКИВА МЕГА БАНКИ КАТО ДОЙЧЕ БАНК ?!В основата на проблема стои ДЕРЕГУЛАЦИЯТА в банковия сектор при която се допуснаха сливания на ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ със СПЕСТОВНИ при която последните изчезнаха като форма на банкиране. На РЕГУЛАТОРА не правеше впечатление че СОБСТВЕНИЯ КАПИТАЛ на акционерите на банките е пренебрежимо малък спрямо ОГРОМНИТЕ средства, които те управляваха. Коефициента на риска който е отношение м/у тези две величини вместо допустимите 1/3 достигаше до 1/50, което автоматично превръщаше тези МЕГА БАНКИ в огромни ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ умело източвани от ФИРМИ на големите акционери!!!СРИВ НА ТАКАВА МЕГА - ПИРАМИДА ОЗНАЧАВА ФИНАНСОВ СРИВ НА ЦЯЛАТА БАНКОВА СИСТЕМА ЗА КОЯТО СА ОТГОВОРНИ ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ!Централните банки отгледаха тези ЧУДОВИЩА.Сега някой трябва да им плати безумието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Досега центр.банки гасиха пожара който сами запалиха с премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. и пожарите е овладян но тлее В коментар 5 съм дал линк за казаното от Дъглас Флинт управител на една от най-големите банки в света - HSBC Образно и общо казано 51% от проблемите на света идват от банкстерите(лихвите) и дерегулациите на финан.сектор но трябва и реформи на тунеядството в държ.апарат и на пенсионните и здравни системи Обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Основното е забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да има и растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447 ,и за да се избегнат петролната ,екологична и финансова катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Те изпълниха своята мисия - купиха време за реформи .Сега може спокойно да се оттеглят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
време е да излязат в постоянна стачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
време е да излязат в постоянна стачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Някой знае ли какво означава това - "Обществото се радва да чуе от политиците, че данъкоплатците не бива да носят отговорност за дълговете на банките. Само че изречението има и продължение, което не е така популярно: данъкоплатците не отговарят за дълговете на банките, защото парите за погасяването на тези дългове се удържат директно от техните пенсии и спестявания, казва Флинт.'' - http://***.dw.de/сигурни-ли-са-банките/a-17382873Организирана международна престъпна група - банкова мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проф. Анат Адмати, която е финансов експерт към университета в Станфорд го казва прекрасно - ''Флинт и някои други банкери, се опитват да представят финансовата криза като някакво непредвидимо природно бедствие. Такива сравнения са напълно неподходящи. Станалото в никакъв случай не може да се оприличи с природно бедствие.Финансовите кризи се създават от хората и за тях има конкретно отговорни лица."- http://***.dw.de/сигурни-ли-са-банките/a-17382873НЕЩАТА СЕ РЕШАВАТ МНОГО ЛЕСНО С ТАВАН(100% данък) НА ПЕЧАЛБИТЕ И ДОХОДИТЕ и в Швейцария имаше референдум за това Естествено БАЗЕЛ - 3 е недостатъчно и банкстерите да ми обясняват ,че без кредити няма растеж и отделно това - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm Обяснил съм основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за организирани умишлени действия защото прекрасно знаят ,че държавата ще трябва да ги спаси иначе хаос и войниПравят се твърде големи умишлено и отделно 1999год. премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на банкирането и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Повечето финансови експерти са убедени, че американската JP Morgan е с най-много деривати но март 2013 г. се оказа, че това е Deutsche BankПо същество - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за организирани умишлени действия защото прекрасно знаят ,че държавата ще трябва да ги спаси иначе хаос и войни Правят се твърде големи умишлено и 1999год. премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за раздел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още