IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и въпросът на Айнщайн

Да правиш едно и също - да предоставяш още евтини пари и да очакваш различни резултати, е признак на разум или на лудост?

08:10 | 18.02.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Изчерпаха ли се ходовете на Европейската централна банка (ЕЦБ)? Последните данни за слаби кредитни потоци в частния сектор предполагат, че случаят е такъв. Ръстът на широките пари или т.нар. агрегат М3 се забави до 4,7% на годишна база през декември, след като достигна пик от 5,3 на сто през октомври, посочва Майкъл Иванович в коментар за CNBC.

Това беше в резултат основно на резкия спад в кредитирането на частния сектор, което допринесе с едва 0,9 процентни пункта за ръста на М3. През ноември тази стойност беше 1,5 процентни пункта.

По-внимателен поглед към търсенето на кредити в частния сектор в евозоната разкрива, че кредитирането на нефинансови корпорации през декември на практика е спряло, след като растеше с около 0,4% на годишна база от лятото насам.

Това е лош знак за бизнес инвестициите, защото европейските компании разчитат предимно на банкови кредити, що се отнася до разходите за оборудване. Освен това като цяло излиза, че бизнесът не вижда необходимост да разширява капацитета си, защото перспективите пред продажбите не са добри. 

Нагласите при търсенето на потребителски кредити са също толкова минорни, колкото и в корпоративния сектор. През декември потребителското кредитиране в еврозоната стагнира, а през второто полугодие на 2015 г. нараства със среден годишен темп от около 1%.

ЕЦБ е поставена пред ситуация, в която изключително евтините пари не правят кой знае какво, за да стимулират кредитирането и да насърчат икономическия ръст в еврозоната. Това предизвиква основателни притеснения, че стратегията на институцията губи своята ефективност.

Чрез изкупуване на държавни облигации програмата на централните банкери във Франкфурт трябваше да осигури евтини пари и изобилни фондове за банките в еврозоната, за да им помогне да подсилят капиталовите си структури. След това ЕЦБ очакваше банките да увеличат кредитирането на бизнеса и домакинствата, поради което въведе отрицателна лихва по депозитите, които банките държат в трезора във Франкфурт.

Банката продължава да настоява, че ще влива пари в системата, докато еврозоната започне да генерира инфлация от 2%. Помислете обаче колко време ще отнеме възстановяването на трудовия пазар, от една страна, и увеличаване на практически стагниралото индустриално производство от друга, така че да се създаде натиск във възходяща посока за инфлацията. Ситуацията може допълнително да се влоши, защото поевтиняващите акции на банките намаляват  склонността им да кредитират бизнеса и домакинствата.

При тези обстоятелства единственото разумно схващане е, че банките ще продължат да използват евтините пари от ЕЦБ, за да финансират правителствата. Досега това беше редовна практика. През декември, например, кредитирането на правителствата се увеличи със 7,8% на годишна база за втори пореден месец.

Сега въпросът е дали правенето на едно и също нещо (предоставяне на още евтини пари) и същевременно очакването на различни резултати е признак на разум, или както Айнщайн казва – на лудост, коментира Иванович. 

Единственият начин да се спаси стратегията на ЕЦБ е да станем свидетели на постепенно увеличаване на търсенето на кредити от страна на частния сектор. Това обаче може да се случи единствено при нарастващи доходи на физическите лица и приходи на компаниите и далеч по-висок ръст от сегашния на новите назначения.

Затова и призивът на ЕЦБ за строга фискална дисциплина и структурни реформи, които в краткосрочен план водят до съкращения, е объркващ - при положение че е необходимо точно обратното, за да проработи стратегията на Марио Драги и компания. „За щастие мисля, че ЕЦБ ще получи от правителствата в еврозоната точно обратното на това, което иска“, смята Иванович.

Във Франция, например, където одобрението за президента Франсоа Оланд е едва 15%, социалистите (партията на Оланд, б. ред.) знаят, че допълнителни съкращения няма да мотивират бизнеса да наема хора. Разходите ще се увеличат, защото властите поддържат извънредно положение и затягат мерките за сигурност. Това няма да се хареса на Берлин, но Париж няма да се съобрази с Германия.

Испания ще се сбогува със строгите икономии, въведени от дясноцентристкото правителство, което изгуби мнозинството си на последните избори. В момента се провеждат тежки преговори за формиране на ляв кабинет, който да стимулира икономическия растеж, да създаде работни места и да намали бедността.

Италианският премиер Матео Ренци възнамерява да въведе данъчни облекчения, които ще му осигурят много гласове въпреки огромния публичен дълг от 160% от БВП.

Сега инвеститорите трябва да следят как и дали по-облекчените фискални политики се прилагат. Освен това те трябва да имат предвид, че мерките на ЕЦБ може да проработят след сравнително поносимо закъснение само в среда, в която  слабото търсене на кредити в частния сектор се компенсира от по-силното потребление.

Темата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
skeptika
преди 8 години
Изовдът от публикацията е един: Разум а не Безумие !Глу**ците и Прош***ците Трябва да Плащат ..и Ще плащат , Скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много добре го казва ''Единственият начин да се спаси стратегията на ЕЦБ е да станем свидетели на постепенно увеличаване на търсенето на кредити от страна на частния сектор. Това обаче може да се случи единствено при нарастващи доходи на физическите лица и приходи на компаниите''защото и аз затова говоря увеличение на заплатите съобразно инфлацията и производителността на труда - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441но трябва да се осъзнае ,че кризата е системна и трябва нова система Първо забрана на офшорките защото са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика после ''данък Тобин'' ,данък лукс и т.н. с цел 6% бюджетни излишъци които се инвестират в точно опред.неща - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика и затова трябва да се забранят и съм обяснил - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
грифин
преди 8 години
Големият проблем, според мен е в разпределението. Тоест в неплащането на данъци от корпорациите. Ако облагането става на мястото на производство, а не на седалището на фирмата.....Ще увиснат всички офшорки, трансгранични тарикатлъци, фондации.....и всякакви адвокатщини!Корпоративнит данък на монополиста може да стигне до 90+ процента, но ще остава в общината, където е произведен продукта....Може да ви звучи комунистически, но е справедливо за двете страни без да убива предпреиемчивостта и растежа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Абе и аз не съм специалист, но процесът е обективен и безспорен! Истинският капитализъм, този, в който аз лично вярвах, се основава на много, подчертавам - на много! малки и средни собственици на стопанска дейност, главно производство! Това е моделът на Западна Европа от 19-ти и 20 век (до 70-те). Сега сме във фаза на хиперогромни, транснационални корпорации и океан от наемни работници и служители! Начи или тези мастодонти требва да се разбият по някакъв начин, или скоро (официално) ще се слеят с държавата, защото без нея те вече не могат да съществуват - просто в такава фаза са навлезли! Сега ти ми кажи кое от двете "или" е по-вероятно да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
А...забравих-тоя цитат е от 49та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
в същност-това е класически Маркс:) Айнщайн ми се струва по-умерен от Маркс. Ама не съм специалист, само съм чел негови цитати по темата...например:"The economic anarchy of capitalist society as it exists today is, in my opinion, the real source of the evil."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хихихи... Айнщайн... Ако беше жив Айнщайн, като велик физик и теоретик в областта на енергиите, щеше да ви каже, че нищо в нашия свят не стои и не може да стои на едно място! Затова и капитализмът, за който цикат тукашните *** капитал-***-лизатори, нема как през 2016 година да бъде същият, както през 20, а не ли както през 19 век! Всичко тече, всичко се променя и както никой не е измислил и наложил капитализма, а той се е зародил и възникнал в следствие на сложни обществино-социални, политически и икономически обстоятелства, така и в следствие на фактори от подобно естество същият капитализъм ще бъде заменен от друга обществено-икономическа форма. Обществената еволюция по същността си също е енергиен процес и примери в историята бол, че когато един такъв процес е стартиран, не е възможно да бъде спрян! И ако Айнщйн беше жив, много ми е интересно, с неговите доста радикални леви убеждения, каква ли посока на промени би предвидил? хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Защо, търсенето след война започва от нулата без значение от преразпределението. Нали така е тръгнала днешната система след ВСВ. Германците са отупвали старите тухли от срутените сгради, за да строят отново. Докато бъдат построени нови тухларни, от което се вдига и добавената стойност на тухлата, не е като да я вземеш от земята и да я отупаш.Такива едни работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
pap78
преди 8 години
Интересно ,ако приложим към статията класическата теория на парите :M.V=P.Y (разменно уравнение). P.Y е номинален доход. Промените в номиналния съвкупен доход в краткосрочен период се определя само от промените в паричната маса. Освен това Y в кратък период не се променя значително и тогава изменението в номиналния доход се дължи на промени в ценовото равнище. Промените в цените в краткосрочен период се обясняват от промените в паричната маса. Според класиците лихвения процент не влияе на търсенето на пари.Или иначе казано парите в обръщение т. е. напечатаните се вдигат а цената на стоките пада....Въпроса е къде отиват парите , ако не за потребление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още