IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и въпросът на Айнщайн

Да правиш едно и също - да предоставяш още евтини пари и да очакваш различни резултати, е признак на разум или на лудост?

08:10 | 18.02.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Изчерпаха ли се ходовете на Европейската централна банка (ЕЦБ)? Последните данни за слаби кредитни потоци в частния сектор предполагат, че случаят е такъв. Ръстът на широките пари или т.нар. агрегат М3 се забави до 4,7% на годишна база през декември, след като достигна пик от 5,3 на сто през октомври, посочва Майкъл Иванович в коментар за CNBC.

Това беше в резултат основно на резкия спад в кредитирането на частния сектор, което допринесе с едва 0,9 процентни пункта за ръста на М3. През ноември тази стойност беше 1,5 процентни пункта.

По-внимателен поглед към търсенето на кредити в частния сектор в евозоната разкрива, че кредитирането на нефинансови корпорации през декември на практика е спряло, след като растеше с около 0,4% на годишна база от лятото насам.

Това е лош знак за бизнес инвестициите, защото европейските компании разчитат предимно на банкови кредити, що се отнася до разходите за оборудване. Освен това като цяло излиза, че бизнесът не вижда необходимост да разширява капацитета си, защото перспективите пред продажбите не са добри. 

Нагласите при търсенето на потребителски кредити са също толкова минорни, колкото и в корпоративния сектор. През декември потребителското кредитиране в еврозоната стагнира, а през второто полугодие на 2015 г. нараства със среден годишен темп от около 1%.

ЕЦБ е поставена пред ситуация, в която изключително евтините пари не правят кой знае какво, за да стимулират кредитирането и да насърчат икономическия ръст в еврозоната. Това предизвиква основателни притеснения, че стратегията на институцията губи своята ефективност.

Чрез изкупуване на държавни облигации програмата на централните банкери във Франкфурт трябваше да осигури евтини пари и изобилни фондове за банките в еврозоната, за да им помогне да подсилят капиталовите си структури. След това ЕЦБ очакваше банките да увеличат кредитирането на бизнеса и домакинствата, поради което въведе отрицателна лихва по депозитите, които банките държат в трезора във Франкфурт.

Банката продължава да настоява, че ще влива пари в системата, докато еврозоната започне да генерира инфлация от 2%. Помислете обаче колко време ще отнеме възстановяването на трудовия пазар, от една страна, и увеличаване на практически стагниралото индустриално производство от друга, така че да се създаде натиск във възходяща посока за инфлацията. Ситуацията може допълнително да се влоши, защото поевтиняващите акции на банките намаляват  склонността им да кредитират бизнеса и домакинствата.

При тези обстоятелства единственото разумно схващане е, че банките ще продължат да използват евтините пари от ЕЦБ, за да финансират правителствата. Досега това беше редовна практика. През декември, например, кредитирането на правителствата се увеличи със 7,8% на годишна база за втори пореден месец.

Сега въпросът е дали правенето на едно и също нещо (предоставяне на още евтини пари) и същевременно очакването на различни резултати е признак на разум, или както Айнщайн казва – на лудост, коментира Иванович. 

Единственият начин да се спаси стратегията на ЕЦБ е да станем свидетели на постепенно увеличаване на търсенето на кредити от страна на частния сектор. Това обаче може да се случи единствено при нарастващи доходи на физическите лица и приходи на компаниите и далеч по-висок ръст от сегашния на новите назначения.

Затова и призивът на ЕЦБ за строга фискална дисциплина и структурни реформи, които в краткосрочен план водят до съкращения, е объркващ - при положение че е необходимо точно обратното, за да проработи стратегията на Марио Драги и компания. „За щастие мисля, че ЕЦБ ще получи от правителствата в еврозоната точно обратното на това, което иска“, смята Иванович.

Във Франция, например, където одобрението за президента Франсоа Оланд е едва 15%, социалистите (партията на Оланд, б. ред.) знаят, че допълнителни съкращения няма да мотивират бизнеса да наема хора. Разходите ще се увеличат, защото властите поддържат извънредно положение и затягат мерките за сигурност. Това няма да се хареса на Берлин, но Париж няма да се съобрази с Германия.

Испания ще се сбогува със строгите икономии, въведени от дясноцентристкото правителство, което изгуби мнозинството си на последните избори. В момента се провеждат тежки преговори за формиране на ляв кабинет, който да стимулира икономическия растеж, да създаде работни места и да намали бедността.

Италианският премиер Матео Ренци възнамерява да въведе данъчни облекчения, които ще му осигурят много гласове въпреки огромния публичен дълг от 160% от БВП.

Сега инвеститорите трябва да следят как и дали по-облекчените фискални политики се прилагат. Освен това те трябва да имат предвид, че мерките на ЕЦБ може да проработят след сравнително поносимо закъснение само в среда, в която  слабото търсене на кредити в частния сектор се компенсира от по-силното потребление.

Темата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Според мен световна война също не ти решава проблема, защото при нея също има преразпределение, но то е от бедните към богатите и се образуват още по големи корпорации, дългове и още по солидна масова бедност защото във военен режим може да ти конфискуват малките неща, а на пееф няма да му пипнат дори сланинените резерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Ако дълги години лихвите са били 5%, то това ще доведе до натрупване на спестявания и до пазарно спадане на лихвите. Няма никаква нужда централната банка да се намесва като слон в стъкларски магазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Самата идея, че Централната банка може да стимулира икономически ръст чрез определени свои инструменти е изначално сгрешена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Освен ликвидност трябва и млади и будни хора който да раздрусат кошера , а това е невъзможно при икономика обрасла от мастодонти------------е тука е клюа от бараката, много си прав ... спукай населението от бачкана, щото си им ударил едни 50+% данъци и после, що няма деца и млади хора които да бутат икономиката... а малкото са задушени и насила превърнати в обществени ***.... повече свобода трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 8 години
С намаляването на лихвите се цели стимулирането на инвестиционното търсене . Шибaния проблем е в това , че няма защо да инвестираш след като пазара отдавна е преразпределен и никой няма да те пусне да влезеш на него дори и да създадеш наистина конкурентен продукт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 8 години
това няма как да го твърдиш :) - просто никой не може да предвиди прогреса с точност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 8 години
от кризите се излиза с повече свобода а не с повече регулации . Наличието на ликвидност е необходимо но не и достатъчно условие . Освен ликвидност трябва и млади и будни хора който да раздрусат кошера , а това е невъзможно при икономика обрасла от мастодонти който се окупирали правителствата . Олигархията не е измислена в България , тук само е копирана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Толкова ли е трудно за проумяване - ръст , заплати ,инфлация , работни места , блага - всичко е изконсумирано за десетилетия напред - някой трябва да плати сметката или поне да започне да я плаща . И ще сме все повече в режим на плащане отколкото на получаване . Ама дай още някой да се излъже в последни момент да плати чужди сметки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Това с данъците ще работи само на хартия или поне в краткосрочен план няма да промени нищо. Търговеца знае, че пазара е свикнал една химикалка да струва 1 лев и да падне дедесето той пак ще я мъчи на един лев. И ще мине време преди да натисне надолу цената(ако въобще се стигне до там).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
potten
преди 8 години
Проблемът не е нито в лихвите, нито в обема на хартиите, нито в размера на цените и инфлацията. Проблемът е в самата система на капитализма и схемите на разпределяна на принадената стойност и това си е заложено в основите на системата. Системата по начало би следвало да работи добре, но една част от нея е блокирана с години, а именно фалитите на големите компании и банки. Такива няма, което е проблем. Нещо като черна дупка която акумулира едни капитали, но никога не се унищожава за да освободи капиталите. Разбира се има още един начин за освобождаването на капиталите и преразпределението им, но световна война скоро не е имало и този механизъм също е блокиран, засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още