IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия расте недоволството от облекчената политика на ЕЦБ

Решенията на регулатора не се харесват на редица ключови публични фигури от политиката и от бизнеса във федералната република

16:48 | 03.04.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато ги питат за хеликоптерните пари, германските политици в повечето случаи не отговарят. Казват, че Европейската централна банка е независима, и те не биха коментирали или давали съвети. Тези неписани правила се спазват и от финансовия министър Волфганг Шойбле, пише всекидневникът Die Welt. Миналата седмица обаче той заяви, че ултрахлабавата й парична политика поставя банковия и финансов надзор пред съвсем нови предизвикателства.

"Хеликоптерните пари" представляват ситуация, в която затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки. В замяна те получават „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програма. Прескачат се банките – традиционните и в момента затруднени посредници.

Шойбле не е единственият германски политик, който, макар и деликатно, да изразява озадачение от ЕЦБ. Последната серия облекчения изненадаха мнозина, а изказването на Марио Драги, че хеликоптерните пари са „много интересна идея“, може и да прелее чашата.

Председателят на Свободната демократическа партия Кристиян Линднер дори открито обяви, че споделя критичната позиция на германския централен банкер Йенс Вайдман и че той трябва да бъде подкрепен в опозицията си срещу облекченията на ЕЦБ.

Президентът на влиятелния Институт за икономически изследвания Ханс-Вернер Зин призова властите в Берлин да действат. „Тъй като протестът на Бундесбанк не помага, Германия трябва да поиска промяна в Договора от Маастрихт“, казва той. В управителния съвет на ЕЦБ всяка държава има по един глас и според Зин не може най-голямата европейска икономика да има точно толкова тежест, колкото Малта.

Подобно мнение се споделя и в управляващата коалиция. „Трябва да си извадим извод от дълговата криза в еврозоната, че в управителния съвет на ЕЦБ няма независими експерти“, каза Карстен Линеман, председател на сдружението на малките и средни предприятия в Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел.

“Най-голямата икономика в еврозоната, която е от огромно значение за спасението на единната валута, трябва да има право на глас, съобразено с икономическата й тежест”, смята Волфганг Щайгер, генерален секретар на икономическия съвет в ХДС.

Подкрепа има и в бизнес средите. Александер Ердланд, председател на организацията на германските застрахователи, определя сегашните правила дори като „изключително недемократични“.

Широката критика към политиката на ЕЦБ отразява и разочарованието, че членовете на управителния съвет на банката се ръководят на националните, а не от общностните интереси. „В днешната парична политика се виждат границите на независимостта на централните банки“, казва Юрген Щарк, бивш главен икономист на ЕЦБ. „На тези позиции правителствата назначават личности, от които очакват добро поведение. Точно те обаче трябва да са строги и безкомпромисни“, смята той.

Неговият предшественик Отмар Исинг споделя подобно мнение. „Проблемът е, че националните съображения играят роля там, където не бива“, казва Исинг. „В момента, в който ЕЦБ решава колко облигации от коя държава ще купи, паричната политика става политизирана. Проблемът би се решил, ако банката се върне към конвенционална парична политика“, посочва Исинг.

Още по-остра е критиката към ЕЦБ от страна на най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank. Главният й икономист Дейвид Фолкертс-Ландау смята, че днес в централните банки доминират икономисти, които се придържат към остарели макроикономически догми „Въвеждането на отрицателни лихвени проценти в днешната икономическа ситуация след време ще се счита за една от най-големите политически грешки на последните 50 години“, казва той.

Идеята за хеликоптерните пари още повече разгорещява дебата.

„По принцип ЕЦБ трябва да е независима, дори когато срещу нея има критика. Съвсем различно е обаче, когато банката превишава правата в мандата си“, казва Михаел Хайзе, главен икономист на Allianz. “Именно това е случаят с хеликоптерните пари. Това означава или директно държавно финансиране, или директни парични потоци към населението. И двете биха имали тежки последици и биха означавали пробив в системата. Тогава би било легитимно и от спешна необходимост да се окаже политически натиск”, посочва Хайзе.

Професорът по икономика Изабел Шнабел, която членува в т.нар. Икономически съвет на мъдреците, също смята идеята за хеликоптерните пари „обезпокоителна“. Съветът на мъдреците е независим панел от петима членове, който публикува доклади за състоянието на германската икономика по поръчка на властите. „Хеликоптерните пари биха поставили под въпрос независимостта на централните банки и биха направили невъзможно връщането към нормалност в паричната политика“, казва Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 2
khao
преди 8 години
въпроса как се е снабдявал Хитлер с бензин за танковете и самолетите си---уж си съвременни на събитията, а не си спомняш и пак ще трябва да те уча по история... петрол от Румъния в началото, а после е давал зор да стигне до каспийско море... за синтетичния петрол, ще се изсмея на глас и ще те пратя при специалиста/експерт по този въпрос, Танас, той знае как се образува петрол по 1-2-3 закон на термодинамиката и тнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
о неразуми юроде поради что се срамиш да се наречеш българин : не "разте" а "расте" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Недоволството не е само в ЕЦБ другарки и другари ... :)) Нал идоверието в Меркелица "разтяло" е разте ама само в Инвесторо и в американските медии щото .... :Gewerkschaft schockiert: Mitglieder haben massiv AfD gewаеhlt - Профсъюзите шокирани : Членовете избират масово AFD (националистите)http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/02/gewerkschaft-schockiert-mitglieder-haben-massiv-afd-gewaehlt/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
В кукления театър наречен Европейски съюз , Германия също е марионетка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 1
khao
преди 8 години
все пак Германия е един от инициаторите за ЕЗ, като са е създавали що не са напавили правилата така че само те да са шефове, а ? що още тогава са се прекарали ?? :):) хем искат те да печелят най-много от създаването на еврото, хем искат и да командват ... еми време да се научат и те че са част от една общост, която в момента страда частично и заради тяхната протекционна политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
"Хеликоптерните пари" представляват ситуация, в която затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки - това е забранено от чл.123 на договора за ЕС - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTАко оставим юрид.страна на въпроса и трилиони да налеят няма да има ефект защото кризата е системна = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Държавата може да се финансира по два начина :от банки от забрана на офшорките и т.н. Джозеф Стиглиц го каза прекрасно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 но тъй като не казва от къде да дойдат парите обяснявам подробно и КЪДЕ ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 7
scott
преди 8 години
Дойчланд, оттекохтте!ПОКАЗАХТЕ СЕ КАТ КАСТРИРАНИТЕ *** НА САЩ ИИИИИ КРАЙ! Немате парви и на половин глас. питай опорните на обама и действай. нищо повече.Да ви кажем за "хеликоптерните пари"! Както съм писал другаде "у днешния свет парите се движат от бедните към богатите по дизайн на евреите". ТЕ ТВА ДОВЕДЕ ДО КОМА У ОРГАНИЗЪМА! И СЕГЪ: ЧРЕЗ ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПАРИ /ВЕНОЗНО ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВ В БЕЗСЪЗНАТЕЛНИА/, СЕ ОЧАКВА органите да заработат и човека да си се задвижи автономно. ОБАЧЕ НЕ! дъртите евреи викат "НАШТО СЕ ГУБИ, ШЕ ХРАНИМЕ ОРГАНИЗЪМА ПРЕЗ УСТАТА И С ТВЪРДА ХРАНА, КАКТО ДОСЕГА". Ама че не мож да дъвче, де смила храната, да обменя вещаства - нема значение. ТОЙ Е ЖИВ ПО НАША МИЛОС И ШЕ СИ ГО ХРАНИМЕ САМО ПО МЕХАНИЗЪМЪ НА БОЯТА УДУШВАЧКА. АКО НЕ: ДА МРЕ. ШЕ СИ ОТХРАНИМЕ ***, НОВИА ЛЮБИМЕЦ, МОЖЕ КЛОНИНГ ИЛИ РОБОТ....АМА ДА Е НА НАШТО!Арбайт махт фрай, честита Ви новата 1936-та година. Ура другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
"В управителния съвет на ЕЦБ всяка държава има по един глас и според Зин не може най-голямата европейска икономика да има точно толкова тежест, колкото Малта." Явно в управлението на етажната собстваност има повече логика отколкото при управлението на ЕЗ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още