IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ с право наложиха нови мерки, но те не са убедителни

Според гуверньора на Bundesbank има „много ограничен“ риск от дефлационна спирала

17:23 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централните банкери с право са възприели допълнителни мерки на срещата си през март, но инструментите, които са приели, са били прекомерни, коментира Йенс Вайдман, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg.

"Ревизираните икономически прогнози са предизвикателни от гледна точка на паричната политика и показват нуждата от действия“, заяви Вайдман, който управлява германската Bundesbank и не гласува на срещата през март, в изказване във Вадуз, Лихтенщайн. „Въпреки това решенията като цяло според мен отидоха твърде далеч и цялостният пакет от мерки не е убедителен“.

ЕЦБ представи нова програма със стимули този месец, намалявайки основния си лихвен процент още по-надолу, разширявайки покупките на облигации и предлагайки евтини заеми на банките, за да подкрепи стимулирането на инфлацията. Паричните консерватори, включително тези в германската централна банка, изказаха предупреждения срещу подобни мерки.

Мандатът на централната банка по отношение на постигането на целевата инфлация в средносрочен план не означава възприемането на подход тип „колкото се може по-бързо и на всяка цена“, каза Вайдман. Той добави, че има „много ограничен“ риск от дефлационна спирала.

Макар че основната инфлация в еврозоната няма да достигне ниво в съответствие с ценова стабилност преди 2018 г., твърде рано е да се кажи дали спадът на този показател ще бъде временен или продължителен, каза Вайдман. Основният показател, който изключва волатилните хранителни продукти и енергията, се понижи до 0,8% през февруари, най-слабото му ниво от юни насам.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още