IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерш: Има заплаха от конкурентно валутно обезценяване

Според един от членовете на ЕЦБ това засилва заплахата за икономическото възстановяване на еврозоната

12:42 | 08.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ключов член на Европейската централна банка (ЕЦБ) подчерта съществуващите напрежения на международните валутни пазари, които повишават заплахата от евентуално конкурентно обезценяване за икономическото възстановяване на еврозоната, съобщава CNBC.

Ив Мерш, член на изпълнителния борд на ключовия орган за взимане на решения по паричната политика в ЕЦБ, заяви за CNBC от Италия, че скорошното намаляване на лихвените проценти от централната банка до още по-отрицателно ниво не е било опит за заздравяване на позицията на еврото на международните валутни пазари.

Това, което цели банката, каза Мерш, е „всички да изпълнят обещанията си за управлението на международната парична политика“.

„А това означава, че не трябва да има конкурентни обезценявания. Не трябва да има политики, които да се възстановяват за сметка на съседите си. А районите, които вече са по-скоро в безопасност от гледна точка на растежа и инфлацията, не трябва да се опитват да обезценят валутите си“, коментира Мерш.

През март ЕЦБ представи по-голяма от очакваното серия от стимули, целящи да подкрепят крехкото възстановяване на региона. Тя обяви, че е намалила основния си лихвен процент по рефинансирането до 0,0%, а по депозитите – до -0,4%.

Банката разшири и месечните си покупки на активи до 80 млрд. евро, считано от април. Освен това ЕЦБ добави и корпоративни облигации към активите, които може да купува – по-конкретно това са облигации, деномирани в евро от инвестиционна категория, издадени от небанкови корпорации. Нещо повече, банката ще стартира нова серия от четири таргетирани дългосрочни операции за рефинансиране (TLTRO) с матуритет четири години, започвайки през юни.

Най-противоречивото сред тези мерки е намаляването на лихвения процент по депозитите. Отрицателен лихвен процент реално таксува кредиторите, за да съхраняват пари в централната банка. Много анализатори се обезпокоени, че това може да намали приходите на организациите, които все още търсят баланс след кризата с държавния дълг в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ъъъ, не знам от колко десетилетия се вихрят валутните войни, защото по мое време беше точно обратното. За добра валута се смяташе силната валута. Скъпата и стабилна валута беше много желана, защото всеки желае да притежава пари, на които не им пада цената непрекъснато. А най-желана от всички беше "твърдата" валута. Но оттогава "науката" икономика много се разви. В отрицателно направление, разбира се. Тези върхови постижения на тази псевдо-наука аз няма да мога да ги разбера. Не и в този живот. До чак такъв връх на мисловната дейност изобщо не бих могъл да се доближа дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Ха добро утро Мерш, валутните войни се вихрят от десетилетия, а от 2008 г. са направо супер войни. Всеки се опитва да обезцени валутата си повече от останалите. Въпросът е какво ще спечелят победителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Валутните войни са неизбежни ,и защото обезценяването на валутите си е донякъде търговска война По същество Инфлацията е вид кражба защото -''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ А написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/ означава ,че инфлацията може да се разглежда и като престъпление срещу човечеството.Повече факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
това да не е продължение от миналата статия .... "Каква щяла да бъде съдбата на златото през 2016г." ... каквито ги дрънка тоя мустака горе, каква ли може да бъде съдбата !? ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Някой трябва да плати сметката.Богатите обикновено не го правят.Средната класа плаща през инфлация.Бедните чрез глад.Политиците понякога с живота си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още