fallback

Бланшар: Песимизмът няма да помогне на пазарите

Според бившия главен икономист на МВФ "правилният начин да гледаме на нещата не е с безнадеждност"

14:43 | 08.04.16 г. 8

Бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар заяви за CNBC в петък, че е „по-оптимистично настроен от средния инвеститор“, а песимистичната позиция няма да помогне на пазарите.

Бланшар, който в момента е старши научен сътрудник в Peterson Institute for International Economics, заяви по време на годишния икономически форум Ambrosetti Forum в Италия, че „правилният начин да гледаме на нещата не е с безнадеждност“.

Той вярва, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да предприема още действия, намалявайки лихвените проценти на още по-отрицателна територия, както бе дискутирано тази седмица след стенограмата от срещата на банката през март.

Общата ми позиция е, че няма непосредствена опасност. Като цяло те трябва да запазят паричната си политика колкото се може по-полезна, но не е време за отчаяни или спешни мерки. В това отношение мисля, че отрицателните лихвени проценти не са нещо, което трябва да ползват в този момент“, каза Бланшар.

Вероятно работят, но имат последствия за банковата система“, добавя той. „Не очаквам нещата да се влошат от факта, че се ползват“.

Бланшар допълни, че ако е необходимо, той по-скоро би предпочел ЕЦБ да използва мерки за количествено облекчаване, като изкупуване на облигации, отколкото отрицателни лихвени проценти, които да намалят стойността на еврото.

По отношение на САЩ Бланшар представи доста позитивна картина, изтъквайки: „САЩ малко или много се завърнаха отново към пълна заетост, нормална инфлация, стабилен растеж. Ако се отдръпнем и погледнем от една стъпка назад, реално американската икономика вече е нормална“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още