IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултинационалните компании ще отчитат дейността си в ЕС държава по държава

Новите правила ще обхващат компаниите с годишни приходи над 750 млн. евро

14:15 | 09.04.16 г. 3
Мултинационалните компании ще отчитат дейността си в ЕС държава по държава

Големи мултинационални компании като Google Inc., IKEA и Amazon Inc. ще бъдат принудени да публикуват печалбите си и данъчните сметки от държавите членки на Европейския съюз (ЕС), в които работят. Това предвиждат плановете на европейските власти, които ще бъдат представени през следващата седмица, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Предложението ще трябва да бъде одобрено от правителствата на държавите в ЕС и Европейския парламент, преди да стане закон - процес, който може да отнеме месеци, допълва изданието.

Предложението за отчитане държава по държава е част от по-широките усилия от страна на Европейската комисия (ЕК) да гарантира, че бизнесът в ЕС не си спестява данъци. Подобни правила вече се прилагат за банките, които работят в съюза.

Според плана компании от ЕС с годишни приходи над 750 млн. евро ще трябва да публикуват доклад за приходите и данъчна информация, които ще са публично достъпни. Правилата ще се прилагат и за средни и големи дъщерни дружества на компании извън ЕС, които работят в рамките на блока.

През януари Комисията предложи серия от правила, насочени към прекратяване на практиките за избягване на корпоративните данъци в Европа, където правителствата се борят да затворят бюджетните дупки в резултат на финансовата криза.

Натискът тези доклади да са публични се засили след разкритията на Панамските документи, които показаха как хиляди политици, спортисти и други значими обществени фигури избягват плащането на данъци.

Около 6 500 фирми по целия свят могат да бъдат обхванати от предложените правила, 2 000 от които са базирани в Европа, според представители на ЕС. Предложените оповестявания обаче не обхващат операциите на мултинационалните компании в страни извън ЕС. Това предизвика критичен отговор на активистите за данъчна прозрачност, които настояват данъчните убежища, където много компании изместват печалбите си, също да попадат в обхвата на новите правила.

Критиците посочват още, че прагът от 750 млн. долара изключва много от мултинационалните бизнеси. Представители на ЕС твърдят обаче, че този праг обхваща всички фирми, които могат да си позволят "агресивно данъчно планиране", за да се възползват от пропуски и несъответствия в различни данъчни системи с цел намаляване на данъчните си сметки.

Еврокомисарят Пиер Московиси коментира, че промени в предложенията може да се направят и в последния момент, така че да се включат и данъчните убежища в чужбина.

ЕС все още не е преглътнал разкритията от 2014 г. за данъчните режими, които действат в Люксембург. Комисията започна и поредица от разследвания на специални данъчни сделки с мултинационални компании, които може да бъдат третирани като незаконна държавна помощ.

Активистите за данъчна прозрачност настояват също бизнесът да публикува повече информация. Брюксел обаче подчертава, че става въпрос за потенциално чувствителна търговска информация, която може да постави фирмите в по-неизгодна позиция спрямо конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Причината, поради която юридическите лица (които съществуват във въображението - ние си ги представяме за да разбираме по-добре начинът, по който държавата ни ограбва законно чрез данъчно облагане) не плащат данъци, а само ги събират и внасят в бюджета на държавите, се крие в концепцията за алтернативната цена. В крайна сметка потребителите на стоки и услуги, които тези юридически лица продават, плащат "наистина" данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Това ще оскъпи стоките и услугите, продавани от тези корпорации.Дали икономията от мащаба ще успее да ги задържи конкурентни спрямо по-малки компании, които имат оборот 749,99 вместо 750 милиона евро - ще видим. В крайна сметка крайният потребител ще плати повишените разходи за водене на счетоводство и данъчно облагане.Когато увеличиш данъчно-бюрократичната тежест на някоя компания да не би да си въобразявате, че собствениците ще решат да им се намали печалбата? Не, те ще повишат цените за да се запази печалбата. Ако печалбата не може да се запази - просто ще си инвестират парите в нещо друго, което ще им носи по-голяма доходност.Това се нарича алтернативна цена (opportunity cost of a choice) и е много важно понятие в икономиката. Който не го разбира заслужава да е беден и да го ограбват с данъци и да го принуждават да плаща за скъпи правни и счетоводни услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика,и кражбите през разходите на бюджетаСпоред доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891?notif_t=like&notif_id=1460199778737224
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още