fallback

Холандия ще преговаря за промяна на споразумението с Украйна

Ако преговорите не доведат до промяна на документа, Холандия ще откаже да го ратифицира

10:25 | 14.04.16 г. 4

Правителството на Холандия веднага ще започне преговори с европейските страни за промяна на споразумението за асоцииране на Украйна, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Такова разпореждане е дал премиерът на страната Марк Рюте, след като се проведе дебат в парламента по темата.

Припомняме, че Холандия отхвърли на референдум споразумението между Брюксел и Киев за асоцииране на Украйна към Европейския съюз (ЕС). Активността на референдума достигна над 30 на сто, което го прави валиден съгласно холандското законодателство.

Рюте съобщи, че холандските власти възнамеряват да обсъдят споразумението между ЕС и Украйна и да го променят „в съответствие с желанията на тези, които гласуваха срещу него“.

Премиерът на Холандия отбеляза, че "в Брюксел се усеща загриженост относно въздействието на референдума във Великобритания върху дискусията за резултатите от гласуването в Холандия“. Затова и той не очаква решение преди 23 юни, за когато е насрочен британският референдум за членството на страната в ЕС.

Марк Рюте допълва, че ако преговорите не доведат до промяна на документа, Холандия ще откаже да го ратифицира, макар и да призна, че това не представлява решение, а отлагане на проблема.

Социалистическата партия в Холандия е предложила правителството незабавно да се откаже от ратификация на споразумението в съответствие с волята на народа, посочва руската информационна агенция. "Избирателите гласуваха против споразумението за асоцииране, не за извършване на промени в него", коментират от политическата сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още