IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи визите за украинците да отпаднат

Комисията ще се съобрази с дадената на Киев дума, според дипломати

12:25 | 11.04.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще предложи през този месец да отпаднат визите за украинските граждани, въпреки резултатите от референдума в Холандия за споразумението между Европейския съюз (ЕС) и източноевропейската държава, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на запознати анонимни източници.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на президента на Украйна Петро Порошенко през март, че институцията ще предложи за одобрение проекта на споразумението през април.

„Може и да изглежда сякаш пренебрегваме холандските избиратели, но трябва да спазим дадената дума на Украйна, която е изпълнила всички условия“, коментира един от източниците на изданието.

Проектът за безвизово пътуване в ЕС на украинците трябва да бъде одобрен от квалифицирано мнозинство държави членки и от Европейския парламент (ЕП), за да влезе в сила.

Източниците допълват, че ЕК ще заложи опция за временно връщане на визите за украинци в случай на засилена имиграция.

Населението на Украйна е над 45 млн. души, посочва изданието. Заради анексирането на полуостров Крим от Русия през 2013 г. и войната в източните области на страната беше предизвикано сериозно движение на хора.

През миналата седмица 61% от холандците, участвали в референдум по темата, се обявиха против споразумението за асоцииране с ЕС между Киев и Брюксел. Активността на референдума е малко над 30 на сто, което го прави валиден.

Премиерът на Холандия Марк Рюте вече уведоми правителството, че не може да продължи с ратификацията на споразумението, което вече е одобрено от останалите 27 държави членки на ЕС. ЕК коментира, че зависи от лидерите в Холандия да рефлектират върху вота и да предложат изход от ситуацията.

Украйна не е единствената държава, която очаква безвизово пътуване в ЕС. Лидерите на блока предложиха отпадане на визите и за турски граждани в замяна на споразумение за контрол на миграцията от Близкия изток. Анкара обаче трябва да изпълни редица изисквания до края на юни, за да отпаднат визите, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
*g* .... :)) Ае кво ни пука ве нека се съвкуплява народа поне с някви синеоки красиви мадами .... а гледай само какви предложения е имало през 2013 преди да се появят тея кандзефи Сашш и да разтурят палатката Visa-free travel between Russia and the EUhttp://sputniknews.com/trend/visafree_russia_eu/Тука все едно съм в друг свят ... Полша казва ЕС да смъкне визите за Агресорите, Украйна, Грузия .... ?!?!? Абе кво е тва нали щеха да ни нападат бе .... нали НАТО трупаше войски в Полша, я глей кви глупости са говорили ?!?!Poland: EU Should Scrap Visas with Russia, Ukraine, Georgiahttp://sputniknews.com/russia/20130320/180138853/Poland-EU-Should-Scrap-Visas-with-Russia-Ukraine-Georgia.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
и аз също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми супер сега що украинки ше се изсипат .... :)) Аз ли лично предпочитам украински бежанки пред одеалата с квадратните мутри и с мустаци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А как ще правят разлика между руснак и украинец?През 90-те имаше една подобна възможност. Който докажеше, че е жител на една определена украинска област получаваше възможност да придобие немско гражданство по бърза и опростена процедура. Що руски мафиоти се уредиха тогава с престижното немско гражданство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Украйна не е единствената държава, която очаква безвизово пътуване в ЕС. Лидерите на блока предложиха отпадане на визите и за турски граждани в замяна на споразумение за контрол на миграцията от Близкия изток."Честито на всички граждани на ЕС ! Ода на радостта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още