IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Данните за изпълнението на бюджета на Гърция променят перспективите

Директорът на Фонда се надява данните на Евростат да са точни

15:44 | 22.04.16 г.
Лагард: Данните за изпълнението на бюджета на Гърция променят перспективите

Новите данни за изпълнението на бюджета на Гърция през 2015 година ще променят перспективите, коментира преди началото на заседанието на Еврогрупата в Амстердам директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

В разпространеното във видеосистемата на ЕК видео тя уточни, че се надява първоначалните данни на Евростат, показващи, че южната ни съседка ще завърши 2015 година с бюджетен излишък от 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Надявам се данните да са точни, защото сме виждали в миналото значителна ревизия на първоначалните данни“, категорична беше тя.

Лагард призна, че без съмнение има известен прогрес в преговорите с гръцкото правителство, но са нужни още реформи.

„Не очаквайте споразумение днес“, коментира и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той посочи, че едва след като бъде постигнато споразумение по прегледа по спасителната програма, ще има и дебати за дълговете на Гърция.

Холандският финансов министър беше категоричен, че Атина е свършила много работа от лятото насам и отчете, че провеждането на пенсионна и данъчна реформа отнема време, затова и не трябва да бъдем прекалено строги с гръцките власти.

Близо сме до споразумение, има много добър прогрес в Гърция, съобщи пред журналисти преди срещата на Еврогрупата комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси. Според него данните на Евростат показват, че страната се движи в правилната посока.

Той отказа да коментира възможностите за орязването на дълговете на страната, посочвайки, че трябва да се върви стъпка по стъпка – Гърция първо трябва да приключи прегледа на програмата, а след това ще се стигне и до дебатите за дълга. 

До сделка между кредиторите и Гърция днес може и да не се стигне, но германското издание Focus съобщава за извънредна среща на финансовите министри от еврозоната през следващата седмица.

Очакванията бяха, че ако няма споразумение по прегледа до 22 април, когато е редовната среща на финансовите министри, напредъкът по гръцката програма да бъде дискутиран на извънредно заседание на Еврогрупата. Целта е до православния Великден, тоест до 1 май, споразумението да бъде финализирано и Европа да реши тази криза, преди да се изправи пред следващата опасност - Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още