IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Евентуален Brexit ще удари сериозно производството и приходите на Острова

В нов доклад на фонда за перспективите пред Великобритания се подчертава и тежката реакция на финансовите пазари към вота

13:53 | 13.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излизане от Европейския съюз ще доведе до „продължителен период на повишена несигурност“ за Великобритания с вероятни удари върху производството и „значителни“ дългосрочни загуби за приходите, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Daily Mail.

Реакцията на глобалния пазар към вот в подкрепа на напускане по време на референдума на 23 юни вероятно ще бъде „отрицателна и може да бъде тежка“, предупреди глобалната финансова институция в редовен доклад за икономическите перспективи пред Великобритания.

Експертите очакват, че нарасналите бариери преди икономическата активност в резултат на Brexit ще ударят търговията, инвестициите и производителността, намалявайки БВП с между 1,5% и 9,5%.

Фондът предупреждава още, че перспективите от референдума „вече оказват влияние върху решенията за инвестиции и наемане на нови служители, като последните проучвания на икономическата активност сочат спад до най-ниските нива от три години“.

Според фонда „вот в подкрепа на излизане бързо ще доведе до продължителен период на повишена несигурност, което пък ще причини волатилност на финансовите пазари и ще нанесе удар върху производството“.

Договарянето на нови търговски взаимоотношения с Европа може „да остане нерешено с години, натежавайки сериозно върху инвестициите и икономическите настроения“, а волатилността на финансовите пазари „вероятно ще се повиши, докато пазарите не се приспособят към новите условия“.

Статутът на Лондон като глобален финансов център може да бъде „накърнен“, тъй като базираните на Острова компании може да изгубят правото да осигуряват финансови услуги към останалата част от ЕС, а много бизнеси, деномирани в евро, може да се преместят на континента, предупреждава още МВФ.

Фондът добавя още, че пазарите може да не изчакат, за да проверят какво ще бъде влиянието на Brexit във времето, а директно да приемат възможността за отрицателни последствия. Това от своя страна ще провокира „рязка реакция към вота за излизане, което ефективно ще изстреля цените нагоре“.

В доклада се предупреждава, че „това може да доведе до остри спадове на цените на акциите и жилищата, по-високи разходи за заеми за домакинствата и бизнесите и дори до внезапно спиране на инвестиционните входящи потоци в ключови сектори като търговски недвижими имоти и финанси“.

Рекордно високият дефицит по текущата сметка на Великобритания и придружаващата зависимост от външно финансиране изостря тези рискове, допълва фондът. Подобни пазарни реакции може остро да свият икономическата активност, допълнително потискайки цените на активите в самоподхранващ се цикъл.

„Всяка ограничена подкрепа към нетния износ в резултат на остро обезценяване на паунда ще компенсира само частично удара върху БВП от намаленото потребление и инвестиции, а инфлацията също може да се вдигне над целевата за известно време“, допълва МВФ.

Ефектът на заразата от Brexit може да се разпространи към регионалните и глобалните пазари, но основното влияние ще бъде усетено вътрешно във Великобритания, казва фондът.

Макар че има „широка несигурност“ по реакцията на пазарите към вот в подкрепа на излизане от съюза, очаква се тя да бъде „отрицателна и тежка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Точно това писах преди месеци ,че ще духат супата При 500% общ дълг няма как да се не духат супата а излизането им от ЕС просто ускоряват процеса Още 2000г. имаше доклад на ООН да се помогне на развиващите се държави и за капак на всичко свалиха Кадафи щото даваше 100 000 долара кредит на младите семейства без лихва и даде на Китай концесии за добив на петрол и т.н. т.е. в Сирия причината беше същата около 260 млрд. барела петрол които Асад не искаше да дава на концесия Все още има начин да се оправи всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още