fallback

ЕЦБ: В еврозоната има огромни дефицити на структурни реформи

На този етап банката не вижда нужда от допълнителни стимули, показва стенограмата от последното заседание

16:39 | 19.05.16 г. 6

В еврозоната има огромни дефицити на структурни реформи, смята Европейската централна банка и прави оценка дали отлагането им от страна на националните правителства натежава на ръста на потребителските цени. Това показва стенограмата от последното заседание на ЕЦБ, публикувана в четвъртък и цитирана от Bloomberg.

Членовете на Управителния съвет „категорично повтарят за нуждата други сфери да допринесат много по-решително, както на национално, така и на европейско ниво“, показва текстът от срещата на 20 и 21 април. „Представителите трябва да оценят до каква степен структурните реформи засягат динамиката при инфлацията, особено в краткосрочен и дългосрочен план, включително и да проследят дали по-бавното прилагане на мерките не води до натиск в низходяща посока върху инфлацията“, пише още в протокола.

Коментарите сигнализират за недоволството в ЕЦБ, че политиците пропиляват възможността, предоставена от безпрецедентните парични стимули, които държат кредитирането евтино и които предизвикаха циклично икономическо възстановяване. След поредната серия облекчения от март някои анализатори посочват, че централната банка доближава лимита на възможностите си за съживяване на инфлацията и растежа.

За икономистите в ЕЦБ освен това е притеснително също така, че очакванията за инфлацията не са се подобрили дори и на фона на възстановяването при петрола.

„Имаше единодушие, че трябва да се противостои на схващането, че паричната политика вече не може да допринесе за връщането на инфлацията до целевото ниво от малко под 2%“, пише още в стенограмата.

Bloomberg припомня, че има мерки от програмата, които предстои да бъдат приложени, като програмата за евтини кредити за банките ще стартира през юни. Тогава ще стартира и програмата за изкупуване на корпоративни облигации от нефинансови институции.

На този етап Управителният съвет не вижда необходимост от допълнителни мерки, макар че се е обсъждал рискът инфлацията да остане прекалено ниска дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още