IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ли е истинският печеливш от политиката на облекчения на ЕЦБ?

Именно експанзионистичната политика стои зад ускорения ръст на БВП, смята икономист

08:15 | 16.05.16 г. 1
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле е един от най-яростните критици на политиките на ЕЦБ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е един от най-яростните критици на политиките на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на 2016 г. Германия почти удвои темпа на икономически ръст, насърчен от вътрешното потребление, което от своя страна може да е извлякло полза от експанзионистичната парична политика на Европейската централна банка, пише CNBC.

В петък федералната статистическа служба Destatis обяви, че БВП е нараснал с 0,7% на тримесечна база, а през последните три месеца на 2015 г. увеличението беше едва 0,3%. 

Редица германски политици, включително и финансовият министър Волфганг Шойбле, яростно разкритикуваха неконвенционалните политики на ЕЦБ за стимулиране на инфлацията и ръста в еврозоната. Именно тези политики обаче вероятно стоят зад ускоряването на икономическия ръст в най-голямата икономика във валутния съюз, смята Карстен Бжески, главен икономист на ING-DiBa, базиран във Франкфурт.

„Данните са пореден сигнал за германската икономическа сила. Поне на пръв поглед. Икономиката се противопостави на сътресенията на финансовите пазари в началото на годината, както и на забавянето в Китай“, посочва той. „Дори и много германци да не искат да го чуят, силната вътрешна активност също е резултат от хлабавата парична политика на ЕЦБ“, допълва Бжески.

От 2014 г. насам германската икономика расте седем поредни тримесечия, припомня CNBC.

“На фона на този продължителен и силен растеж всъщност не е изненада, че много германски политици са станали самонадеяни, или поне не много отворени към критика или предложения за допълнително подобряване на икономическото представяне”, смята икономистът. 

Данните от петък показаха, че разходите на германските домакинства и правителство се увеличават в началото на 2016 г., редом с бруто капиталообразуване в основен капитал. Заетостта се увеличава с 533 хил. души, или с 1,3% повече отколкото през първото тримесечие на 2015 г.

“Ключовият въпрос е дали този добър растеж в Германия е устойчив”, казва Боб Паркър, старши съветник в швейцарската банка Credit Suisse. „Възстановяването в потреблението се наблюдаваше по-скоро през януари и февруари. Лошите новите са, че през март и април германците отново са започнали да спестяват“, допълва Паркър и прогнозира, че годишният икономически ръст в Германия през 2016 г. ще бъде под 2%.

Икономистите от британската банка Barclays очакват ръстът на германската икономика да се забави леко през второто и третото тримесечие на 2016 г. до 0,5%, като слабата глобална търговия и поскъпването на еврото ще натежат на износа.

Бжески коментира, че Германия игнорира международния натиск за реформи в данъчната и пенсионната система и за увеличаване на инвестициите в инфраструктура.

“Призивите за реформи отвън удрят германските икономисти в сърцето, тъй като те винаги са били най-гласовитите поддръжници на икономически реформи в други държави“, посочва Бжески.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Повече от твръдо "ДА" на зададения въпрос - Германия е единственият печеливш от QE , защото всъщност ЕЦБ изкупува само сигурните облигации на Германия, но не се интересува чак толкова от испанските, португалските, да не говориме па за гръцките. В Хамеричко парите се наливат там, където е необходимо, не се дават само на Калифорния или Ню Джързи, напр. Но Европа толкова много заприлича на германски протекторат, че вече дори СССР и СИВ изглеждат като детска градина пред университет....Тъжно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още