IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман защити ЕЦБ от критиките на германските политици

Въпреки че самият той нерядко е критикувал някои политики на банката, германският централен банкер недвусмислено защити независимостта на институцията

21:43 | 12.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Архив, Ройтерс

Президентът на Централната банка на Германия Бундесбанк Йенс Вайдман разкритикува германските политици, които опитват да окажат натиск над президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги с обвинения за прекалено хлабавата парична политика. В интервю за Financial Times германецът посочи, че не е необичайно политиците да имат мнение за паричната политика, но ЕЦБ е независима в това отношение.

„ЕЦБ трябва да гарантира ценовата стабилност в рамките на мандата си и затова експанзионистичната парична политика е подходяща без значение от различните възгледи за специфичните мерки“, казва Вайдман.

FT припомня, че самият Вайдман и президентът на ЕЦБ Марио Драги често са били на различни позиции за това как да се противопоставят на заплахата от падащите цени, като германският централен банкер нерядко се е обявявал открито против мерките, предложени от италианския му колега.

Вайдман и Драги обаче се превръщат в необичайни партньори във време, когато нараства критиката срещу рекордно ниските и в някои случаи отрицателни лихвени проценти. Политиката на отрицателни лихви е особено непопулярна в Германия, където и финансовият министър Волфганг Шойбле се присъедини към критиките, че ниските лихви вредят на спестяванията на германското население, а това от своя страна провокира възхода на крайнодесния популизъм. 

Вайдман посочва, че дебатът в Германия е прекалено тясно фокусиран върху последиците от ниските лихви върху спестяванията.

„Дискусията не се фокусира достатъчно върху по-широките макроикономически последици на паричната политика. Хората не са само вложители: те са и работодатели, данъкоплатци, длъжници и като такива извличат полза от ниските лихвени проценти“, казва Вайдман.

Предвид предстоящия референдум за еврочленството на Великобритания несигурността за бъдещето на европейската интеграция може да отложи бизнес инвестициите не само във Великобритания, посочва FT.

Brexit „може да накара повече хора да игнорират фундаменталното прозрение, че в глобализиран свят отговорът на предизвикателствата не е повече фрагментиране“, смята Вайдман. „Това не означава, че всичко трябва да се централизира. Но в един съюз трябва да се търсят единни решения и да се гарантира поемането на отговорност“, отбелязва той.

Вайдман казва, че пакетът мерки, които ЕЦБ представи на заседанието си през март, е трябвало да бъде по-малко агресивен и че самият той остава критик на мащабната програма на банката за изкупуване на облигации. Нейният месечен обем беше разширен от 60 млрд. до 80 млд. евро. Все пак Вайдман защити дизайна на плана за количествени облекчения.

Според него т. нар. "хеликоптерни пари" биха били проблематични.

„Някои учени може да смятат, че този инструмент е вълнуваща възможност, но той трябва да бъде част от политически дебат. Това би било по-скоро опасен инструмент. Би имало последици и би пробил дупка в баланса на банката. Това ще срине доверието в централната банка и в крайна сметка напълно ще замъгли границите между паричната и фискалната политика“, коментира Вайдман.

Що се отнася до Гърция, според германския централен банкер дълговото бреме не е толкова голям проблем, колкото въпросът дали страната може да постигне устойчив бюджетен излишък, като приложи необходимите реформи, нужни за растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 2 Трябва да се прочете и книгата на книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Оня ден прочетох книгата и на Хаджун Джанк(професор в Кеймбридж) - http://iztok-zapad.eu/books/book/1645 в която също се признава заобиколно за системата криза и ,че неолиберализма особено във финан.капитализъм е престъпление дори срещу човечеството ,и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
прдълж.на коментар 1 Това което незнам със сигурност е доколко политиците ,банкстерите и т.н. управляващи осъзнават проблема ,че става въпрос за системна криза Правя си изводи от изказвания им на какво ниво им са познанията Проблема е ,че се губи време да се открива топлата вода ,и може би са наясно но не искат да си го признаят ,че системата е грешна Трябва да се прочете статията ''От постиндустриална към неоиндустриална икономика'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108 ,и ми хареса как е казано ''За Анатол Калецкитова, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм...'' - затова пиша ,че трябва системен подход и ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ЕЦБ трябва да гарантира ценовата стабилност..... Дискусията не се фокусира достатъчно върху по-широките макроикономически последици на паричната политика. Хората не са само вложители: те са и работодатели, данъкоплатци, длъжници и като такива извличат полза от ниските лихвени проценти, казва Вайдман.И аз това казвам ,че ако се увеличат лихвите при големите дългове около 350% в САЩ и ЕС ще има парична инфлация която ще намали покупателната способност и крайното търсене казано просто ще пада БВП-то Трябва да се проумее ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест ,че трябва нова ''система''В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160 ГУБИ СЕ ВРЕМЕ ДА ОТКРИВАТ АМЕРИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още