IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерните пари - безплатен обяд или опасен експеримент?

След като централните банки и правителствата в редица държави не успяват да насърчат ръста и инфлацията, идеята придобива все повече поддръжници

08:19 | 29.03.16 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рей Далио, съосновател на хедж фонда Bridgewater Associates, казва, че вижда потенциал в идеята. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рей Далио, съосновател на хедж фонда Bridgewater Associates, казва, че вижда потенциал в идеята. Снимка: Архив Ройтерс

600 понижения на лихвените проценти и изкупуване на активи на стойност 12 трлн. долара – в годините след финансовата криза тези мерки така и не успяха да стимулират достатъчно инфлацията, поради което централните банки може да прибегнат до още по-нетрадиционен подход, пише Bloomberg.

Ключът към изхода от дефлацията може да се крие в директно финансирани правителствени стимули или т.нар. хеликоптерни пари, както е формулирано предложението от 1969 г. на нобеловия лауреат Милтън Фрийдман.

Икономистите от инвестиционните банки Citigroup, HSBC и Commerzbank публикуваха доклади по темата през последните две седмици, а хедж фонд миниджърът Рей Далиo заяви, че вижда потенциал в нея. Представители на Европейската централна банка вече обсъждат идеята, която президентът на институцията Марио Драги нарече „много интересна концепция“. 

„Не знаем със сигурност дали хеликоптерните пари ще бъдат следващият сребърен куршум, но темата вече получава доста повече внимание“, казва Гейбриъл Стийн, икономист в Oxford Economics в Лондон.

Теорията, която не е била изпробвана в съвременна голяма икономика – на практика представлява сливане на паричните и фискални политики, които поотделно вече губят сила, обяснява Bloomberg. Затруднените правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програма. Прескачат се банките – традиционните и в момента затруднени посредници.

Идеята е директно да се насърчат разходите и инвестициите, а не да се влияе на доходността по облигациите и на пазарните нагласи. На централните банки ще бъде спестена отговорността да създават ръст на икономиката и цените.

В реч през 2002 г. бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че хеликоптерните пари почти сигурно ще бъдат ефективен стимул за потреблението и съответно за цените.

Дебатът беше подновен, след като в голяма част от света редица мерки така и не успяха да насърчат инфлацията. Изчисления на Bank of America показаха, че към февруари тази година централните банки по света са понижили лихвените проценти 637 пъти и са похарчили 12,3 трилиона долара за изкупуване на активи. Освен това се оказва, че 489 милиона души живеят в държави, където има отрицателни лихви.

Критиците на хеликоптерните пари твърдят, че те биха довели до ваймаркса хиперинфлация и раздут публичен дълг. Освен това те предупреждават, че независимостта и надеждността на централните банки може да пострадат, както и че политиката може да се окаже контрапродуктивна, ако домакинствата решат да спестяват. 

Управителят на германската централна банка Бундесбанк вече заяви, че „хеликоптерните пари ще отворят огромни дупки в счетоводните баланси на регулаторите, а накрая сметката ще трябва да се плаща от правителствата и данъкоплатците“.

Пред хеликоптерните пари има и законови пречки. ЕЦБ няма право да финансира държавите, а и няма партньор под формата на единно финансово министерство. Фед пък има ограничения в активите, които може да изкупува, посочва Bloomberg.

“Хеликоптерните пари са прости, лесни за прилагане и за някои те предлагат най-близкото нещо до безплатен обяд”, казва Стивън Кинг, главен икономически съветник в HSBC. “Ако звучи прекалено добре, за да е истина, то това е защото е наистина добре”, допълва той.

И все пак е възможно дебатът да остане на академично ниво. В САЩ цените започват да се покачват, а Международният валутен фонд все още прогнозира, че инфлацията в развитите икономики ще се ускори до 1,7% следващата година.

„Не мисля, че хеликоптерните пари биха били въведени скоро“, казва Юън Камерън-Уат, главен инвестиционен стратег в BlackRock. “Първо трябва да има значителен икономически спад и допълнително понижение на очакванията за инфлацията”, посочва той.

Джонатан Лойнс от Capital Economics пък подчертава, че дори и да има влошаване на икономическата ситуация, централните банки вече са демонстрирали готовност да прибегнат до идеи, които по-рано са били отхвърляни. „Ясният урок от последните години беше, че на пръв поглед невъобразими политики, които преди са съществували само на теория и в учебниците по история, могат да станат реалност, ако необичайните икономически обстоятелства се задържат достатъчно дълго“, казва Лойнс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ инфлацията намалява покупателната способност на гражданите от което следва ,че намалява потреблението и растежа на икономиката Инфлацията освен ,че кражба може да се разглежда и като престъпление срещу човечеството заради фактите тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/ Обяснил съм за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,и че трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Може ли без частичен резерв? Колко са отпуснатите кредити съответно депозити в светът в долари? А отпечатаните долари са 3 000 милиарда, паричната база. Толкова е и еврото. При златни долари преди Голямата депресия, е имало 30 пъти повече кредити съответно депозити спрямо златото. Големите фирми взимат парични знаци от пазарът, като продават стоки и услуги, и купуват по-малко труд, стоки и услуги. Което причиняват дефлация, тя е лоша за инвеститорите и взелите кредит, депресира пазарът. За растеж, банките връщат парите в пазарът, и нови пари за нов ръст. ДЪЛГЪТ РАСТЕ С ДЕПОЗИТИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
По същата причина намалят лихвите. За да спасят борсите. Дефлацията и ниският растеж убива борсите, а после банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Целта е да се предотврати срив на борсите, което би причинило срив на банките. Сривът на банките ще срине търговията, а то пък производството. 2001 11 август Джордж Буш джуниър: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Докато има балами да произвеждат блага за хеликоптерни пари, така ще я караме, пък после ще видим :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Значи като трябва да рисуваме пари и да ги фърляме за да им излезе статистиката на баш тарикатите няма проблем, обаче като заговорят за хеликоптерни пари на калпак яко контра :D Аз пък искам да съм жив да го видя тоя Видовден за глобалните тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Хеликоптерните пари са поредния инструмент, чрез който да вземем от тези, които произвеждат блага и да дадем на останалите, които не произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Първо в инвестор 2009г. г-н Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обясни - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ После вече има други учени и професори които загатват за системната криза Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.html Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498 Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-bookПодробно = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и не знаех ,че Роза Люксембург още 1913г. го казва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 2
kloynat
преди 8 години
Хеликоптерните пари - безплатен обяд или опасен експеримент? нещата излизат извьн релсите ЕЦБ доктор марио драги за сега прави изкуствено дишане на болен от рак пациент вьпрос на време да разберем правилно ли е ле4ението на шамана супер марио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Тея искат целия свят да го превърнат в нещо като бежанци - да не бачкаш и да ти сипват по една раница кинти като социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още