IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика се ускорява през първото тримесечие

БВП на федералната република расте с 0,7% на тримесечна база

10:01 | 13.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на германската икономика се ускорява до 0,7% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо предходния период, когато ръстът беше 0,3 на сто, сочат сезонно изгладени данни на федералната статистическа служба Destatis.

Пазарните очаквания бяха за повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,6 на сто, посочва WBPonline.

На годишна база германската икономика расте с 1,3 на сто, което също е над очакванията за повишение от 1,2%, но пък регистрира забавяне спрямо експанзията от 2,1% през октомври-декември миналата година, което беше най-бързият темп от началото на 2014 г.

Това е първото четене на данните за ръста на германската икономика и те може да бъдат ревизирани.

През 2015 г. германската икономика нарасна с 1,7 на сто, а според Международния валутен фонд и Европейската комисия тази година ръстът ще бъде в размер на 1,6%.

„Ръстът тази година се очаква да остане умерен, тъй като силното вътрешно търсене, подкрепено от благоприятни фискални и парични условия компенсира слабото външно търсене“, пише МВФ в последния си доклад за състоянието на икономиката на Германия, до който Ройтерс твърди, че има достъп.

Друг доклад на Destatis показва, че индустриалното производство през март се е свило с 1,3% на месечна база, което представлява рязък спад, дори и след понижението от 0,7 а сто през февруари. Анализаторите очакваха спад от 0,2 на сто.

В петък бяха публикувани и данни за инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната през април, като се отчита отрицателна стойност: 0,4% спад на потребителските цени на месечна база, и 0,1 на сто на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още