IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: В еврозоната има огромни дефицити на структурни реформи

На този етап банката не вижда нужда от допълнителни стимули, показва стенограмата от последното заседание

16:39 | 19.05.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В еврозоната има огромни дефицити на структурни реформи, смята Европейската централна банка и прави оценка дали отлагането им от страна на националните правителства натежава на ръста на потребителските цени. Това показва стенограмата от последното заседание на ЕЦБ, публикувана в четвъртък и цитирана от Bloomberg.

Членовете на Управителния съвет „категорично повтарят за нуждата други сфери да допринесат много по-решително, както на национално, така и на европейско ниво“, показва текстът от срещата на 20 и 21 април. „Представителите трябва да оценят до каква степен структурните реформи засягат динамиката при инфлацията, особено в краткосрочен и дългосрочен план, включително и да проследят дали по-бавното прилагане на мерките не води до натиск в низходяща посока върху инфлацията“, пише още в протокола.

Коментарите сигнализират за недоволството в ЕЦБ, че политиците пропиляват възможността, предоставена от безпрецедентните парични стимули, които държат кредитирането евтино и които предизвикаха циклично икономическо възстановяване. След поредната серия облекчения от март някои анализатори посочват, че централната банка доближава лимита на възможностите си за съживяване на инфлацията и растежа.

За икономистите в ЕЦБ освен това е притеснително също така, че очакванията за инфлацията не са се подобрили дори и на фона на възстановяването при петрола.

„Имаше единодушие, че трябва да се противостои на схващането, че паричната политика вече не може да допринесе за връщането на инфлацията до целевото ниво от малко под 2%“, пише още в стенограмата.

Bloomberg припомня, че има мерки от програмата, които предстои да бъдат приложени, като програмата за евтини кредити за банките ще стартира през юни. Тогава ще стартира и програмата за изкупуване на корпоративни облигации от нефинансови институции.

На този етап Управителният съвет не вижда необходимост от допълнителни мерки, макар че се е обсъждал рискът инфлацията да остане прекалено ниска дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Може и България е пример и нещата не свършват дотук ЕЦБ раздаде около 1 трилион на частни банки с 1% лихва които купуваха ДЦК с 4-7% лихва тоест те не съживяват икономиката ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html за БВП,дългът и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а бюдж.дефицит е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с прогресивен данък и няма дефицит ,и ще останат пари за инвестиции,и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 7 години
а Бг-банките как може да го правят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
ЕЦБ правят необходимото, правят каквото е по техните сили за да задвижат отново европейската икономика, но трябва да имат подкрепа и от банките в Еврозоната! Не може италиански банки например да получават ликвидна помощ от ЕЦБ с лихва от 0.15%, а след това в Източна Европа да раздават кредитите на 7%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Причини за инфлацията- когато търсенето превишава предлагането - когато разходите се увеличават поради вдигане на заплатите ,данъци и лихви- от паричното обръщение когато правителствата печатат пари с цел покриване на бюдж.дефицит или за подържане на валутният курс , и от необезпечени кредити ШИЗОФРЕНИЧНО Е твърдението ,че ниските лихви ще увеличат инфлацията ИНФЛАЦИЯ Е КРАЖБА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО и съм обяснил към средата на публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
" недоволството в ЕЦБ, че политиците пропиляват възможността," -и кога ще стане мин. св. вр. - ПРОПИЛЯХА възможността - това ме интересува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Ихааа... пак евтини кредити - напрао без пари! Грабай народе! Скоро и с отрицателна лихва - банката ще плаща на длъжника лихви! Само да мръдне тая инфлация нагоре, мамка й и инфлация, че сичко опрайхме, само тя ни е кусурът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още