fallback

Европа в изпълнение на целите за внос на втечнен газ

В началото на юли LNG терминалът в Дюнкерк ще приеме първия танкер със суровина

17:11 | 06.06.16 г. 10

Още един терминал за втечнен газ ще заработи в Европа – изграденият във френския пристанищен град Дюнкерк. Проектът беше изграден и включен към френската газопреносна мрежа в края на миналия ноември. В първата седмица на юли се очаква да пристигне и първият танкер с втечнен газ, който да захрани съоръжението, съобщиха от компанията, която експлоатира терминала - Dunkerque LNG.

Капацитетът на терминала е регазификацията на 13 млрд. куб. метра природен газ годишно, като 3 млрд. куб. метра ще бъдат постоянно налични и в готовност за доставка. Терминалът ще захранва газовия пазар във Франция и Белгия, като капацитетът му е в състояние да покрие 20% от нуждите от газ за двете държави.

Акционери в новия терминал са френската EDF (с 65%), белгийската Fluxys (25%) и Total. Стойността на новия терминал е около 1 млрд. евро, става ясно още от сайта на компанията.

Съоръжението е напълно в съзвучие с новата политика на Европейската комисия за насърчаване на алтернативните източници на природен газ за Европа. Още в началото на годината Комисията публикува плановете си за подобряването на енергийната сигурност в Европа. От тях стана ясно, че втечненият газ ще играе все по-голямо значение за Европа.

В момента основни доставчици са Катар, Алжир и Нигерия, но след шистовата революция в САЩ потенциално в Европа може да идва природен газ и от там.

Доказателство за интереса на американците към европейския пазар е и заявката на един от производителите – Cheniere, да участва в проект за терминал край Александруполис. Чрез съоръжението и Югоизточна Европа ще има достъп до втечнен газ.

Американската компания вече започна да захранва терминалите в Европа – първата доставка на втечнен газ от САЩ вече е факт в Португалия.

С промяната на европейската стратегия за внос на природен газ се очаква и директен сблъсък между газовите компании от САЩ и руската „Газпром“, която е доставчик на около 1/3 от газа, който се потребява в Европа, идващи по газопроводи.

Надеждите на ЕК са, че с наличието на конкуренция цената на суровината ще бъде по-добра за крайните потребители.

Новата политика в тази област обаче има и своите негативи – опасенията на еколозите са, че тя ще насърчи добива на шистов газ в различни райони на света, а това ще се окаже пагубно за опазването на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още