IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия е задържала 40 души по подозрения в подготовка на терористичен атентат

До този момент не са били открити оръжия и взривни вещества

12:30 | 18.06.16 г.
<p>
	Представители на мюсюлманската общност в Белгия почетоха жертвите от атентатите през март с демонстрация срещу тероризма. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Представители на мюсюлманската общност в Белгия почетоха жертвите от атентатите през март с демонстрация срещу тероризма. Снимка: архив, Ройтерс

Общо 40 души са били задържани тази нощ в Белгия за подготвянето на атентат, съобщи прокуратурата на страната.
По данни от източници, свързани с разследването и цитирани от местни медии, вероятно е бил предотвратен атентат, който е трябвало да се случи тази вечер в Брюксел, предава БТА.

Според прихванат телефонен разговор терористите са възнамерявали да ударят място, където са се събрали футболни запалянковци да гледат мача на белгийския национален отбор на европейското първенство във Франция.
Тази нощ са били извършени около 40 обиска на адреси, както и на над 150 гаража на територията на цялата страна.

Дванайсет от задържаните остават под стража, а останалите са освободени след разпит. Повечето от арестуваните при националната антитерористична операция са се намирали в Брюксел. 

Уточнява се, че до този момент не са били открити оръжия и взривни вещества.

Местните медии съобщават, че от снощи премиерът Шарл Мишел, както и министрите на правосъдието, вътрешните и на външните работи и техните семейства, са поставени под засилена охрана.

По-рано тази седмица медиите съобщиха, че от Сирия към Белгия и Франция са изпратени нови групи терористи за извършването на атентати. Информациите се позовават на официални данни на специалните служби

Според публикациите възможните места за нов терористичен удар са масови прояви, търговски центрове, градският транспорт, гари, ресторанти.

Междувременно стана ясно, че Белгия е задържала още един заподозрян за терористичните атентати в Брюксел на 22 март, съобщава онлайн изданието Politico.

Задържаният е 30-годишен белгийски гражданин, идентифициран като Юсеф Е. А., съобщават от кабинета на белгийския федерален прокурор.

Подозренията на властите са, че той е взел  участие “в дейността на терористична група, терористични убийства и опити за терористични убийства като извършител, съизвършител или съучастник”.

Белгия вече повдигна обвинения на няколко души за терористичните атаки на летище Завентем и метростанцията Малбек, в които бяха убити повече от 30 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още