IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Великобритания вероятно ще влезе в рецесия в началото на 2017 г.

Банката намали икономическите си прогнози за Острова, еврозоната и за САЩ

12:22 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Великобритания вероятно ще влезе в лека рецесия от началото на 2017 г. след вота за напускане на Европейския съюз, прогнозират икономистите на Goldman Sachs в свой доклад от неделя, цитиран от CNBC.

Според техните очаквания референдумът ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 2,75 процентни пункта през следващите 18 месеца заради кумулативните ефекти от "повишената несигурност и влошените условия за търговия. 

Прогнозата на Goldman Sachs за растежа на БВП на Великобритания за тази година бе 1,5%, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с предишната прогноза. Очакванията на банката са за растеж на британската икономика от 0,2%  през следващата година, което е спад с 1,8 пункта спрямо предходните прогнози.

Според експертите има вероятност условията за търговия в Обединеното кралство да се влошат, а несигурността в дългосрочен план вероятно ще има ефект върху растежа в краткосрочен план, тъй като фирмите ще се въздържат от инвестиции. 

Икономистите на банката понижават и прогнозата си за растеж на световната икономика с 0,1 процентни пункта до 3,1% през 2016 г.

От банката намалиха прогнозата си за БВП на еврозоната с 0,5 процентни пункта до 1,25% през следващите две години в сравнение с 1,5% преди референдума от миналата седмица. Икономистите също така намаляват и очакванията си за растежа на американската икономика през втората половина на 2016 г. - от 2,25% на 2%.

„Може да се наложат по-нататъшни корекции надолу, ако световните финансови пазари се влошат или ако се случи по-голяма от очакваната политическа и икономическа зараза в други европейски страни“, обясняват от банката.

Експертите на Goldman Sachs виждат три основни риска в резултат на вота - условията на търговия вероятно ще се влошат, фирмите са склонни да намалят инвестициите си заради несигурността, а финансовите условия ще се затегнат в резултат на колебанията във валутните курсове и по-ниски цени на рисковите активи.

От Goldman Sachs коментират и възможните решения на централните банки. Според тях вотът от референдума е отнел възможността за повишаване на лихвите от страна на Фед през юли. Те смятат, че централната банка на Англия ще намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25% и ще улесни допълнително кредитирането, докато централната банка на Япония може да намали също лихвата на срещата си през юли. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още