IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit се случва - 52% от британците поискаха да напуснат ЕС

Излизането от ЕС обаче може да означава разпад и на Обединеното кралство

10:18 | 24.06.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Немислимото доскоро напускане на една от водещите държави в ЕС - Великобритания, се случва. След преброяване на всички избирателни секции 51,9% от британците са поискали излизане от общността, съобщава ВВС.

Според данните на агенцията в подкрепа на Brexit са гласували 17,4 млн. души, а за оставане в ЕС - 16,1 млн. души.

Висока е активността за вота - над 72% от имащите право на глас, или 46,5 млн. души.

Данните показват, че британското общество е силно разединено по темата за членство в ЕС. Излизане от общността подкрепят повечето от гласувалите в Англия и Уелс, докато в Шотландия и Северна Ирландия виждат бъдещето си в ЕС. Това подхранва опасенията, че Brexit може да означава и разпад на Обединеното кралство.

62% от шотландците са "за" оставането на Великобритания в ЕС, а в Северна Ирландия подкрепа за еврочленството изразиха почти 56% от гласоподавателите.

Малко по-късно се очаква изявлението на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който беше поддръжник на оставането на страната в ЕС. Натискът да напусне поста е голям, пише The Telegraph. Вече се чуват и гласове обаче той да продължи да управлява страната, докато траят преговорите за напускането на ЕС.

Изненадващото развитие на ситуацията във Великобритания вече предизвика вълна на спад на акциите на азиатските борси. Стойността на британския паунд падна до най-ниското си ниво за последните три десетилетия, а цената на златото се покачва стръмно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
deset
преди 7 години
Великобритания е претъпкана с *** араби и индиици живеещи основно на соц.помощи.Емигрантите от бившия соц.лагер работят и плащат данъци . А Лондон е световен финансов център ( тоест претъпкан е с финансови спекуланти от всякакъв калибър които печелят на гърба на ЕС).А индустрията им е доста слаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Nathan
преди 7 години
След обявяването на резултатите от референдума британското правителство трябва да започне процедурата по напускане на ЕС. От момента на започване на процедурата по напускане , европейското договорно право, договорите подписани от ЕС с трети страни спират да се прилагат по отношение на Великобритания.Туристите от Великобритания ще идват в Европа с визи. Самата Великобритания ще се разпадне до 1 година; Шотландия свиква нов референдум, на който ще отхвърли прогнилата Британска империя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Глас народен - глас Божи, както искат хората така да бъде. Ше останат в Европа нищо няма да се случи, острова нема се премести просто бежанци и наще сигански чораджии ше ги изгонят и браво за което !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Nathan
преди 7 години
Изключително добър резултат. Така с един изстрел бяха ликвидирани две допотопни империи - ЕС и Великобритания. Съвсем скоро и двете юе бъдат захвърлени на бунището на историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 7 години
Убедителен резултат при висока избирателна активност , на исторически референдум , който едва ли някога ще се повтори .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още