IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разкритикува плана на Великобритания да намали данъците си

Според френския финансов министър това ще бъде лош старт на преговорите за излизане на страната от ЕС

10:20 | 12.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на Франция предупреди, че британският план за намаляване на корпоративните данъци може да се отрази негативно на преговорите на Великобритания с Европейския съюз, след като страната гласува да излезе от него, съобщава Financial Times.

Мишел Сапен заяви, че инициативата, която според представители и в Париж, и в Берлин е враждебна, може да засегне перспективите на Великобритания да запази „европейския паспорт“, който позволява на финансови групи да продават услугите си и да привличат средства на единния пазар на ЕС.

„Не съм убеден, че това е добро нещо за Великобритания“, каза френският министър по време на пресконференция в понеделник. „Това няма да промени нищо по отношение на паспорта например. Всъщност не е добър начин да се започнат преговори“.

Сапен разкритикува и „тона“ на Джордж Озбърн, британския финансов министър, който обеща да намали корпоративния данък с пет пункта до 15% в опит да направи Великобритания по-привлекателна за компаниите след референдума от миналия месец.

Неговите коментари повтарят думите на Волфганг Шойбле, германския финансов министър, който миналата седмица разкритикува британската фискална „надпревара към дъното“.

И Франция, и Германия се опасяват, че Великобритания ще се опита да се превърне в офшорна юрисдикция с ниски данъци, с локация в близост до ЕС, като реакция на вота за напускане на евросъюза.

Британските корпоративни данъци вече са по-ниски от тези в двете страни. И докато социалистическото правителство на Франция обеща да намали корпоративната данъчна ставка от 33% до 28%, Германия прилага данъчна ставка от 30%. Средното ниво за ЕС бе 23%.

Ударът на Сапен срещу Озбърн подчертава враждебната позиция на Париж срещу Великобритания след референдума за членство в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Гари
преди 7 години
Ама че *** - нали затова бягат от ЕС британците, за да не им казва френския или германския министър какво да правят. Налива вода в тяхната мелница. Може да се окаже и добра новина Brexit - ако започне сега една надпревара за намаляване на данъци. :) Мечти, мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Щото кой ще храни *** имигранти, която приижда непрекъснато?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Медиите на се надпреварват да лъжат, че бизнесите от Лондон щели да се местят във Франкфурт, Берлин и Париж, а в действителност точно обратното е вярно, бизнесите от Париж, Берлин и Франкфурт се местят в Лондон след Brexit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Pronto
преди 7 години
Планът на Озбърн за намалението на данъка си е много добър даже. Германия като толкова години е без бюджетни дефицит, защо и тя не си намали данъците? Да видят и да усетят хората, че има смисъл от "остерити"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още