IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Novartis се сви с 3% през второто тримесечие

Конкуренцията от генерични лекарства на един от популярните ѝ продукти се отразява негативно на резултатите

11:49 | 19.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската фармацевтична компания Novartis отчете спад на печалбата от 3% за второто тримесечие, борейки се със сриващите се продажби на лекарството си за рак Gleevec и инвестиции в други нови лекарства, съобщава Bloomberg.

Печалбата се е понижила до 1,23 долара за акция, без някои ефекти, заяви базираната в Базел, Швейцария, компания във вторник. Анализаторите очакваха печалба от 1,19 долара за акция, сочат данни, събрани от Bloomberg. Приходите са се понижили с 2% до 12,5 млрд. долара спрямо средната прогноза на анализаторите за 12,2 млрд. долара.

Novartis разчита на двете си нови лекарства Entresto и Cosentyx, след като популярният ѝ продукт Gleevec е изправен пред конкуренция от генерични лекарства в САЩ.

Представянето на Alcon, затруднения бизнес на групата с продукти за грижа за очите, при който започна преструктуриране в началото на годината, се представя доста зле. Нетните продажби възлизат на 1,5 млрд. долара, отбелязвайки спад от 2%, а оперативната печалба се е сринала с 87% до 7 млн. долара.

Novartis предупреди във вторник, че основната ѝ оперативна печалба може да се понижи тази година, тъй като планира през втората половина на годината да увеличи разходите за маркетинг на Entresto, лекарство срещу сърдечна недостатъчност, съобщава Ройтерс.

Вследствие на тази допълнителна инвестиция и в зависимост от кривата на представяне на Gleevec, очаква се основната оперативна печалба да бъде до голяма степен в съответствие с миналата година или да се понижи с между 1% и 3%“ при постоянна валута, заяви Novartis. Досега компанията е казвала, че очаква печалбата през тази година да е в съответствие с тази от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още