IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните испански облигации се доближава до 1%

Въпреки политическата безизходица държавните ценни книжа поскъпват

15:14 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по 10-годишните испански облигации се доближава до 1%

За европейските облигации с висока доходност политическата безизходица в Испания и продължаващите опасения за италианските банки изглежда не са пречка. Инвеститорите разчитат на повече стимули от страна на Европейската централна банка и по-облекчена парична политика на глобално ниво, съобщава Bloomberg.

Доходността по 10-годишните испански облигации падна до рекордно ниско ниво и се насочва към 1%, въпреки че политическите партии се затрудняват да формират правителство след вече два рунда избори.

Доходността по италианските ценни книжа със същия матуритет върви към най-дългата си серия спадове от месец насам.

Испания предстои да обяви обема на облигации, които ще емитира на аукцион на 4 август, а инвеститорите очакват продажби и от страна на Германия и Франция. Същевременно обаче Commerzbank предупреждава, че изплащането на около 57 млрд. евро лихвени купони и падеж на облигации тази седмица ще държи нетното емитиране на дълг на дълбоко отрицателна територия. 

„От гледна точка на предлагането в петък ще навлезем в наистина много бавен летен сезон, така че няма да има смущения от тази страна“, казва Дейвид Шнауц, стратег в Commerzbank в Лондон. „Дори и при слаб темп заради сезона ЕЦБ все още ще бъде активна. Като цяло тенденцията е, че ще има още стимули“, допълва той.

Доходността по 10-годишните испански облигации е 1,012% към 14:50 часа българско време, като по-рано се понижи до 1,003%. От 18 юли, когато доходността за последно се повиши, спадът е с около 23 базисни пункта.

Италианските 10-годишни държавни ценни книжа са с доходност 1,165%, без особено изменение след три дни спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още